0:00

Pe plaiul haiducilor – cântec şi colindă la Grinţieş, ZCH NEWS - sursa ta de informații

A treia zi de Crăciun, la poale de Ceahlău şi Grinţieş, munţi pe care au mai rămas doar câteva petece de zăpadă, sătenii au încercat să aducă în mijloc de comună spiritul sărbătorilor de iarnă. N-au fost zăpezi ca altădată, nici sănii, dar entuziasmul şi antrenul n-au lipsit la festivalul de tradiţii de iarnă ”Pe plaiul haiducilor – cântec şi colindă la Grinţieş”, organizat de Consiliul Local, Primăria Grinţieş şi Asociaţia ”Pro Grinţieş” şi n-au lipsit nici alaiurile, nici tobele, nici urşii, caprele, cerbii şi, bineînţeles, nici haiducii lui Ştefan Bujor.

Şi nu doar în varianta gospodarilor grinţieşeni, ci şi a unei trupe de elevi, de la clasele a IV-a până la a VII-a de la şcoala din localitate, îndrumaţi de prof. Daniel Dieaconu. Haiducii juniori au urmat după corul bisericii din Poiana Grinţieşului, condus de preotul protopop Ionel Cuţuhan, ce a interpretat frumoase colinde.

Elevii grinţieşeni s-au prezentat în faţa auditoriului care a umplut până la refuz sala căminului cultural şi cu ”Jocul Ursului”, de la clasa a III-a a înv. Mihai Panţiru, dar şi cu un cor elaborat ghidat de prof. Loredana Zaharia ce a oferit din nou colinde. Formaţia de mici chitarişti ”The Power” a cântat cu colinde şi cântece haiduceşti, aşa cum a făcut-o şi George Sărluceanu, mentorul lor şi component al cunoscutei trupe ”Spin”.

Oaspeţi au fost şi numeroşii membrii ai alaiului de datini strămoşeşti din Taşca, conduşi de Daniel Grasu, impresionând mai ales prin jocul urşilor. Din Harghita, de la Corbu, au sosit colindătorii conduşi de prof. Marinela Ţepeş, elevi ai liceului din localitate, iar de la Tulgheș a sosit ansamblul ”Plaiuri tulgheşene”, condus de Lăcrămioara Pop, cu colinde şi cu ”Jocul caprei”. De la Farcaşa, Bianca Andreescu a venit să ofere, cu o voce superbă, cântece de pe valea Bistriţei nemţene.

O tradiţie veche a grinţieşenilor, uitată sau ocolită un timp, Jocul cerbului din Grinţieş” a produs o vie impresie. Veniţi de sub muntele Grinţieşului, din cel mai vechi sat al comunei, Grinţieşu-Mare, flăcăii cu cizme negre, iţari, flanele roşii, genţi de vânătoare ”cu unghii” şi cu coifuri înalte au făcut să răsune văile cu tobele lor mari din piele:

”Foaie verde măcieş
Ăsta-i cerb din Grinţieş
Ăsta-i cerbul cerbilor
Fala grinţieşenilor!”.

Spectacolul a fost încheiat de binecunoscuta de acum Bandă a lui Bujor, care a impresionat prin costumele originale, dar şi prin doinele și jocul scenic: ”Rămas bun de la noi/ şi vă lăsăm în pace,/ Pace sănătate/ Şi-apoi vă rugăm/ De v-am greşit ceva/ Vă rog să ne iertaţi/ Primiţi cu bucurie tot ce v-am cântat…”

Este ceea ce au zis, în gând sau cu voce tare, şi organizatorii. Şi speră la o nouă ediţie, cel puţin la fel de reuşită…

Nicolae SAVA

Articolul precedentSFINȚIREA APELOR
Articolul următorVasile-Cătălin Drăguşanu – declaraţie politică având ca subiect consumul abuziv de alcool