0:00

Inspectorii OPC Neamţ au aplicat 21 de amenzi, în valoare totală de 47.500 de lei, farmaciilor la care au descoperit abateri, în timpul controalelor din perioada 6-10 octombrie. Pentru abaterile constatate, au fost aplicate şi 18 avertismente. De asemenea, au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a unei cantităţi de 68 kg/în valoare de 4.847 lei, precum şi oprirea definitivă de la comercializare a unei cantităţi de 3,585 kg/în valoare de 1.615 lei. În perioada 6-10 octombrie au fost desfăşurate acţiuni de verificare la operatori economici, care comercializează produse farmaceutice în Piatra Neamţ, Roman, Bicaz şi Târgu Neamţ, dar şi în mediul rural. Au fost verificaţi 28 operatori economici şi s-au constatat abateri la 26.

„Milupa Junior”, cu termen de valabilitate depăşit de 9 zile

Verificările au evidenţiat prezenţa la comercializare a unor produse pe ale căror ambalaje producătorul menţionează ”A se păstra la loc răcoros şi uscat”. În literatura de specialitate se defineşte expresia „loc răcoros” ca fiind intervalul de temperatura 8 -15 °C. În mai multe unităţi dintre cele verificate (9) s-a constatat că în locul de depozitare nu se respectă temperatura recomandată de producător (20-23° C).

Referitor la termenul de valabilitate al produselor (data durabilităţii minimale) s-a constatat la un singur operator economic comercializarea produsului pentru copii „Milupa Junior la cutii de 600 grame” cu termen de valabilitate 01.10.2014 – depăşit, la data controlului, de 9 zile.

Informarea consumatorilor în offside

Referitor la informarea consumatorilor s-a constatat la unele produse comercializate în farmacii că pe eticheta aplicată de producător nu erau specificate condiţiile de păstrare şi depozitare (exemple – „Lotus – Gheara dracului Mentol Gel” – „Balsam Gel Polar” – Mare şi „Gel Relaxant” – „Wine Elixir – ulei pentru faţă antirid” /30ml – „First Line – crema de ochi împotriva ridurilor fine”/ 15 ml – „Balsam Gekl Polar” Timburg Gel verde – picioare grele, etc).

„Referitor la informarea privind preţul, au fost 6 situaţii în care nu toate produsele din spaţiul de comercializare aveau preţurile afisate; o parte dintre produsele comercializate nu aveau afişat preţul de vânzare pe bucată (ceaiuri, unguente, tincturi, suplimente alimentare); nu sunt afişate preţurile pe unitatea de măsură la produsele preambalate şi nu sunt vizibile; lista cu afişarea preţurilor este incompletă şi neactualizată”, a declarat comisar şef adjunct, Natalia Hruşcă. (Z.C.H.)

Articolul precedentIzvorul comunicării la Apa Serv
Articolul următorArestaţii vor să voteze preşedintele