Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat pe 26 mai 2016 în dosarul 4415/1/2014, având ca obiect infracțiuni de corupție (trafic de influență și cumpărare de influență), iar ca subiecți avându-i pe inculpații Marius Crăciun, deputatul de Neamț Dorinel Ursărescu, Răzvan Andrei și Valentin Grosu.

Hotărârea instanței vizându-i pe cei patru este, după cum urmează:

  • O nouă condamnare pentru Marius Crăciun: 5 ani, cu executare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCondamnă inculpatul Crăciun Marius, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial (…) la o pedeapsă principală de 2 (doi) ani închisoare (…) dispune ca pedeapsa să se execute în regim de detenţie. (…) Condamnă inculpatul Crăciun Marius, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă (…) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare (…) dispune ca pedeapsa să se execute în regim de detenţie. (…) Condamnă inculpatul Crăciun Marius, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă (…) la pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare. (…) Aplică inculpatului Crăciun Marius pedeapsa cea mai grea de 3 (trei) ani închisoare la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite (3 ani + 2 ani), respectiv 1 (un) an şi 8 (opt) luni, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 4 (patru) ani şi 8 (opt) luni închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit a, b Cod penal. (…) dispune revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei principale de 1 an închisoare aplicată inculpatului prin decizia penală nr. 612/ 31.05.2012 pronunţată de Curtea de Apel Bacău şi executarea în întregime a aceste pedepse alături de pedeapsa principală aplicată inculpatului pentru infracţiunile deduse judecăţii, inculpatul urmând a executa pedeapsa principală de 5 (cinci) ani şi 8 (opt) luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor (…) Constată că inculpatul se află în executarea unei alte pedepse”.
  • O nouă condamnare pentru Marius Crăciun: 5 ani, cu executare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCondamnă inculpatul Ursărescu Dorinel, fost preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a Partidului Naţional Liberal, în prezent deputat în Parlamentul României – Camera Deputaţilor, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de baosu vani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial (…) la o pedeapsă principală de 1 (un) an închisoare (…) interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 lit. a, teza a II-a, lit. b şi c Cod penal ca pedeapsă accesorie (…) dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 (un) an închisoare pe durata termenului de încercare de 3 (trei) ani”.
  • Condamnă inculpatul Grosu Valentin, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (…), la pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 (trei) ani închisoare aplicată prin prezenta hotărâre pe o durată de 6 (şase) ani (…) Pe durata termenului de supraveghere, condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă (…) impune condamnatului să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei (…) Pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Primăria Municipiului Bacău sau DGASPC Bacău – Centrul de Servicii Sociale „Ghiocelul”, afară de cazul în care din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă”.
  • Condamnă inculpatul Andrei Răzvan, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (…) la pedeapsa principală de 3 (trei) ani închisoare (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 (trei) ani închisoare aplicată prin prezenta hotărâre pe o durată de 6 (şase) ani (…) pe parcursul termenului de supraveghere, condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Administraţia Domeniului Public Sector 5 „SC. Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA” sau Administraţia Domeniului Public Sector 2 Bucureşti, afară de cazul în care din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă”.

Înalta Curte a decis să mențină sechestrul pe 5.000 de euro aparținând-i lui Valentin Grosu, pe 4.500 lei aparținându-i lui Răzvan Andrei și, totodată, i-a obligat pe toți cei patru inculpați la plata a câte 2.000 de lei fiecare (cheltuieli de judecată).

Hotărârea este ”cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”.

(ZCH News)

Articolul precedentGALERIE FOTO „Lada cu zestre” și-a deschis porțile pentru public
Articolul următorLemn fără documente legale confiscat de polițiștii de frontieră
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.