0:00

* deputatul a fost trimis în judecată împreună cu Marius Crăciun şi cu doi angajaţi ai Vămii

După ce s-a declarat complet nevinovat şi a făcut o conferinţă de presă în care a afirmat că este victima unui abuz al DNA, deputatul Dorinel Ursărescu a fost trimis în judecată pentru „folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid”. Împreună cu el vor compărea în faţa instanţei Valentin Grosu, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, Răzvan Andrei, inspector vamal, şi Marius Crăciun, acuzat de două infracţiuni de cumpărare de influenţă, şi de instigarea deputatului Ursărescu.
Dosarul este în legătură directă cu cel în care Marius Crăciun este deja arestat de aproape un an şi jumătate, sub acuzaţia de evaziune fiscală din afaceri cu combustibili. „Mecanismul viza în esenţă achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor”, se arată în comunicatul DNA Bacău. ”Planul iniţial al decidenţilor grupării, între care figura Crăciun Marius, a fost de a comercializa întreaga cantitate de motorină într-un timp foarte scurt (aproximativ o lună), însă acest termen a fost depăşit din cauza lipsei resurselor financiare şi a procedurilor necesar a fi parcurse pentru a efectua achiziţiile intracomunitare de produse accizabile. Prin urmare, pentru atingerea scopului infracţional erau esenţiale obţinerea autorizaţiei într-un timp scurt, desfăşurarea cu operativitate a operaţiunilor comerciale, evitarea oricăror controale din partea organelor fiscale până la data scadenţei TVA şi abandonarea agentului economic (decidenţii grupării aveau deja înfiinţată o altă societate, prin interpunerea căreia intenţionau să continue activitatea evazionistă după abandonarea primei societăți). În aceste condiţii, bunăvoinţa unor funcţionari, protejarea afacerii de către persoane influente politic şi sprijinul acordat de funcţionarii din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) erau esenţiale pentru inculpatul Crăciun Marius şi gruparea condusă de acesta”.

Iar sprijinul – susţin procurorii – a venit de la Dorinel Ursărescu prin numirea la conducerea Vămii Neamţ a unei persoane „agreate” de Crăciun, prin desigilarea cisternelor de către angajaţii vămii imediat după sosirea acestora, ca să asigure fluxul de aprovizionare, prin obţinerea rapidă a autorizaţiei de destinatar, prin „consilierea” şi informaţiile funcţionarilor vămii, dublate de atitudinea pasivă a acestora care „deşi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operaţiunilor comerciale nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora”.
Pentru a-şi asigura protecţia, Crăciun i-a promis lui Ursărescu 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută. La rândul lui, Valentin Grosu, care era director la Vama Bacău, a primit 5000 de euro pentru a-l influenţa pe directorul de la Neamţ. Şi aşa, afecerile derulate de SC
SC FOCUS PETROIL SRL, au beneficiat de „celeritatea operaţiunilor comerciale cu produse accizabile desfăşurate”.
La rândul său, inspectorul Răzvan Andrei „a pretins de la Crăciun Marius şi de la o altă persoană sume de bani iniţial necuantificate, iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorată ulterior la 2.000 euro. În luna martie 2013, același inculpat a primit de la Crăciun Marius, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro”.
Procurorii DNA au instituit sechestru asupra „sumei de 5.000 euro, aparţinând inculpatului Grosu Valentin și asupra sumei de 4.500 lei, aparţinând inculpatului Andrei Răzvan”. Faptul că nu s-a pus sechestru pe niciun leu de-al lui Dorinel Ursărescu înseamnă că el a rămas doar cu promisiunile. De altfel, imediat după ce procurorii au anunţat începerea urmăririi penale împotriva lui în luna octombrie, deputatul a declarat că în timpul negocierilor politice el a avut rolul de „peţitor” în vreme ce Crăciun şi Fărcăşanu erau „mireasa” PP-DD, dar acestea au fost singurele discuţii cu persoanele în cauză.

„Am rămas stupefiat când am aflat că s-a dispus urmărirea penală şi am încercat să-mi amintesc ce discuţii am avut eu cu Marius Crăciun”, declara Ursărescu după apariţia comunicatului din octombrie. „Acum doi ani, când dumnealui conducea PP-DD Neamţ, am avut, într-adevăr nişte negocieri politice, care până la urmă au eşuat şi PNL a rămas în opoziţie. Dar de aici, până a spune că am pretins sau mi s-a promis, este foarte mult. Eu nu am luat în viaţa mea şpagă! Sunt siderat să constat că nişte magistraţi pot însăila un dosar pe baza declaraţiei unui personaj de o credibilitate îndoielnică, fără nicio altă probă. El o fi cerut bani altora şi a spus că-i dă lui Ursărescu, dar nu înseamnă, automat, că aşa au stat lucrurile. Tot am încercat să-mi amintesc exact ce am vorbit cu el, pentru că fiind un tip expansiv, care spune multe şi repede, o fi pronunţat ceva despre vreo ofertă şi eu nu l-am contrazis, dar nu cred”.

Întrebat despre ce director „agreat” de Marius Crăciun vorbesc procurorii DNA, deputatul Ursărescu a precizat: „Despre un domn Moisuc, care a stat trei luni în funcţie, dacă ar fi fost adevărat măcar îl puneam pe termen mai lung”.

Ieri, deputatul Ursărescu nu a mai răspuns la telefon.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentSamă la doctorate, tovarăși!
Articolul următor„Romanul Revoluţiei române”, lansat ieri la Humanitas

2 COMENTARII

  1. DOAR CA CONDUS PPDD VA DATI SEAMA CU CINE AVEM DE A FACE NICI NU POATE FI NOMINAT ACEST TRASEIST POLITIC DE DOI BANI.

Comentariile sunt închise.