0:00

Editura „Cetatea Doamnei” a publicat la sfârşitul anului trecut, în cadrul unui proiect sprijinit de Consiliul Judeţean Neamţ, o carte ilustrată despre „Mănăstiri şi schituri din judeţul Neamţ”, semnată de trei autori: Constantin Paţilea, Viorel Nicolau şi Daniel Dieaconu. De altfel cei trei au mai participat împreună şi la alte proiecte (unele pe aceeaşi temă) care pun în valoare frumuseţea judeţului Neamţ prin ceea ce are el mai de preţ spirirtual, marile lavre creştine din acest ţinut dar şi micile bijuterii arhitectonice şi de cult ortodox ascunse prin munţii Neamţului, schiturile în care nevoiesc câteva sute de monahi şi monahii.

Demersul autorilor este sprijinit, în primul rând, de colecţiile de cărţi poştale ilustrate deţinute de primii doi semnatari ai cărţii, Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau, dar şi de textele competente ale lor. Documentele vizuale prezentate în carte, multe dintre ele rarităţi cartografice, dar şi comentariile aduse acestora, surprind prin vasta documentaţie a autorilor.

Iată ce scrie despre carte scriitorul Lucian Strochi: „Albumul este un unicat din mai multe motive. În primul rând e vorba de documentele vizuale prezentate; în al doilea rând este vorba de o prezentare foarte bine pusă în pagină, exactă, echlibrată, fără exaltări, dar cu o profundă dragoste pentru lampadofori şi pentru contemporani; în al treile rând este de remarcat simţule estetic al autorilor, modul cum marchează fiecare pagină, dar si subtila invitaţie la o aventură a imaginii, emoţionantă, firească, amintind de unele eralizări din timpul lui Ferdinand I, Întregitorul, cel Loial, brâiele şi decoraţiile fiind din texte vechi româneşti, din evangheliare sau ceasloave, din molitvelnice sau psaltiri”.

Se bucură de atenţia autorilor mănăstirile Neamţ, Bistriţa, Dobru, Tazlău, Războieni, Bisericani, Pângăraţi, Secu, Durău, Agapia, Sihăstria, Almaş, Văratec, Horaţia, Tarcău, Nechit, Giurgeni, Dumbrăvele, Petru Vodă, Bodeşti, Poiana, Buhalniţa, Muntele Ceahlău, Brădiţel, Peştera, dar şi schiturile Vovidenia, Pocrov, Icoana Veche, Icoana Nouă, Branişte, Cărbuna, Doamna, Draga, Cuiejdi, Bistriţa, Pietricica, Podoleni, Ţibucani, Agapia Veche, Sihla, Poiana lui Ioan, Coroi, Groşi, Horăicioara, Mastacăn, Cerebuc, Neguleşti. O carte frumoasă care ilustrează, la propriu, salba de așezăminte monahale cu care se mândreşte judeţul Neamţ, cu siguranţă cel mai bogat din ţară la acest capitol. (N.S.)

Articolul precedentLuni, părintele Iustin ar fi împlinit 95 de ani
Articolul următorGarda de Mediu face în sfârșit publice organigrama și salarizările!