0:00

Noutăți esențiale la concediul și indemnizația de creștere a copilului!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Muncii a pus în dezbatere publică începând de astăzi, 17 septembrie, până pe 27 septembrie un proiect de Ordonanță de Urgență care urmează să aducă mai multe modificări importante legislației privind concediul de creștere a copilului. Modificările urmează să fie operate ca urmare a necesității de aliniere a legislației românești la cea europeană, ceea ce înseamnă că este obligatoriu ca guvernul să le adopte.

O primă noutate o reprezintă asimilarea concediului de acomodare  pentru a îndeplini condiția celor minimum 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului. Recunoașterea și a veniturilor din străinătate obținute simultan cu cele din țară, cu condiția ca perioadele de activitate și veniturile să nu se suprapună în decursul aceleiași luni.

Obligația de a anunța angajatorul cu minimum 30 de zile înainte, printr-o cerere specială, cu privire la perioada preconizată de concediu de creștere, iar perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul, pe baza cererii depuse de acesta.

Beneficiarul indemnizației va putea solicita recalcularea acesteia pe baza unor hotărâri judecătorești definitive, adeverințe sau alte acte prin care au fost rectificate veniturile care au stat la baza acordării dreptului la indemnizație. Astfel, va fi facilitat accesul la indemnizație al deținătorilor de PFA-uri, venituri din drepturi de autor și alte tipuri de venituri care până acum întâmpinau dificultăți în recunoașterea acestor venituri sau perioade de activitate. Vor putea fi acordate diferențe din urmă în cazul indemnizațiilor unde beneficiarul a câștigat dreptul la recalcularea acestora, dar se vor putea și recupera de la beneficiar sumele plătite în plus.

Indemnizația de creștere a copilului va putea fi executată silit în vederea recuperării sumelor cu titlu de pensie de întreţinere lunară în favoarea
minorului.

Concediul de creștere a copilului în vârstă de până la doi ani sau trei ani, în cazul copilului cu dizabilități, poate fi acordat oricăruia dintre părinți, dacă sunt îndeplinite condițiile legale. În perioada de concediu, părintele beneficiar are dreptul la o indemnizație minimă pentru creșterea copilului care este acum 1.314 lei, iar stimulentul de inserție pentru persoanele care se întorc la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni a crescut de la 1.500 lei la 1.576 lei. Cei care se întorc în câmpul muncii după ce copilul împlinește 6 luni vor primi minim 683 de lei, pe lângă salariu. Cuantumul indemnizației este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni succesive, din ultimele 24 de luni anterioare datei nașterii copilului, nu mai mult de 8.500 lei și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

După 27 septembrie, urmează publicarea în Monitorul Oficial și, în cel mult 30 de zile, vor trebui actualizate corespunzător și normele de aplicare. Abia după publicarea oficială a normelor, modificările vor deveni literă de lege. Noile prevederi se vor aplica și solicitărilor în curs în momentul intrării în aplicare a noii ordonanțe.

Angela Croitoru

Articolul precedentVideo. Foto. Târgu Neamț: Două mașini distruse în urma unui accident rutier
Articolul următor“Let‘s do it Romania!” pe malul Bistriței cu polițiștii nemțeni
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.