0:00

„Nivelul de asistență medicală și dotările susţin existenţa Spitalului”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Tudorel Axinia, fost manager al Spitalului Târgu Neamț, șeful Secției de Medicină Internă

– Domnule Axinia, sunteți unul dintre cei mai vechi medici din spital. Sunteți șeful Secției de Medicină Internă încă dinainte de 1989. Cum se prezintă această secţie din punct de vedere al serviciilor oferite pacienților?

– Sunt în această secție din 1985, iar din 1987 sunt șeful ei. Inițial, Secția a funcționat cu 130 de paturi, iar la ora actuală mai are 55 de paturi. Afecțiunile care se întâlnesc frecvent în această secție sunt cele respiratorii, apoi cele digestive și afecțiuni ale aparatului urinar. În compartimentele de profil, cum e diabetul zaharat, se internează pacienți care necesită o supraveghere în vederea adaptarii terapeutice, iar în compartimentul de gastroenterologie sunt internați pacienți pentru diagnostic sau cei cu cazuri de ciroze hepatice care necesită o supraveghere atentă a evoluției. Statistic, în luna septembrie au fost 41 de internări la compartimentul de gastroentorologie şi 26 la compartimentul diabet. În compartimentul de medicină internă au fost 85 de internări. Secția este deservită de 4 medici, cu specializare de bază medicina internă, iar a doua specialitate o au de diabet și boli de nutriție. Secția s-a dezvoltat în acest interval, extinzându-și permanent posibilitățile de investigație tehnico-medicală, cât și în specializările medicilor.

– Cum se descurcă secția pe care o conduceți în această perioadă dificilă economic?

– Politicile sistemului de sănătate au dat, de-a lungul anilor, mari bătăi de cap spitalului nostru, prima dată în 2002, apoi în 2012 când au existat intenții de a se înceta activitatea lui. Până acum s-a trecut peste aceste momente de cumpănă, iar în 2011 când eram manager, emoțiile noastre au fost mari. Într-o ședință care a avut loc la începutul anului 2011 s-a emis ideea să ne gândim ce personal ar putea să fie preluat de Spitalul Roman. Exista atunci un scenariu care spunea că spitalul nostru va dispărea și era preluat în mare parte de Spitalul Roman, iar Spitalul Județean să preia Spitalele Bicaz și Roznov. Lucru care de fapt s-a și întâmplat cu cele două spitale. Dar pentru că am știut să abordăm politic, până la cel mai înalt nivel al Ministerului Sănătății, cei din minister vizitându-ne chiar spitalul, au rămas cu o impresie bună. Perspectiva actuală când încă nu s-au emis idei foarte clare ale ministerului în ceea ce privește politicile de viitor, creșterea ponderii asistenței în prespitalicesc, ne-ar putea da din nou emoții privind menținerea activității spitalului nostru.

– În ce condiții s-ar putea închide Spitalul Târgu Neamț?

– În condițiile în care se va reduce, și cel puțin așa se preconizează, numărul de paturi de spital și dacă se merge pe existența unor compartimente de primiri urgențe bine organizate, prin crearea unor centre județene de primiri urgențe performante și care să fie dotate corespunzător, în acest caz, rolul acestor spitale mici, așa cum e și spitalul nostru, se va diminua. Eu mai amintesc că s-a mai pus această problemă și de vechea conducere a ministerului, ca managerul Spitalului Județean să managerieze mai multe spitale din județ, adică să aibă în subordonare cum ar fi de exemplu Spitalul Târgu Neamț sau cel din Roman. Mi-am exprimat și atunci punctul de vedere și mi-l mențin. O asemenea soluție nu poate fi viabilă, pentru că e o diferență enormă între standardele și cerințele după care funcționează Spitalul Județean sau cel din Roman față de cel din Târgu Neamț.

– Care ar fi condițiile pentru ca Spitalul Târgu Neamț să nu se închidă?

– Nivelul de asistență medicală și dotările ne permit să ne ridicăm la nivelul unui spital de cel puțin gradul III. În perioada cât am fost manager, spitalul a fost dotat cu aparatură de ultimă generație. De asemenea, să nu uităm pregătirea excepțională a medicilor din spital. Acestea sunt elemente care susțin existența acestui spital.

A consemnat Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentPremii pentru drumeţii talentaţi
Articolul următorAcţiunile de informare ale ITM Neamţ, bune dar neaplicate

1 COMENTARIU

  1. Doctorul Axinia este unul dintre cei mai capabili medici care au activat la spitalul acesta din 1852 si pana in prezent!ASTA STIE CARTE !

Comentariile sunt închise.