0:00

Acţiunile de informare ale ITM Neamţ, bune dar neaplicate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* nemţenii lucrează tot după ureche și nu respectă normele de siguranță

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ face lunar sau semestrial campanii de informare. Sunt şapte astfel de iniţiative în derulare în judeţ. Unele sunt dictate de instituţia-mamă de la Bucureşti, altele adaptate la piaţa nemţeană. Acţiunile de popularizare a legislaţiei şi a conduitei în muncă sunt, cel puţin pe hârtie, benefice pentru bunul mers al societăţii. În realitate însă, puţine din reguli sunt şi respectate la locul de muncă. Să le luăm pe rând.

Lucrează cu substanţe chimice după cum îi taie capul

Una dintre acţiunile din Programul Cadru al Inspecţiei Muncii verifică modul în care agenţii economici respectă prevederile legale în ceea ce priveşte utilizarea substanţelor de uz fitosanitar şi a îngrăşămintelor chimice în agricultură. E o campanie începută în luna aprilie a acestui an şi care se va încheia luna viitoare. Concluzii preliminare? Toate cele 6 societăţi de profil verificate au primit amenzi. Deficienţe constate, după cum se arată în comunicatul de presă remis de ITM Neamţ: Lipsesc instrucţiunile proprii de securitate şi sănătate în muncă. Nu a fost asigurat echipamentul individual de protecţie pentru care salariatul care efectuează operaţia de împrăştiere a substanţelor fitosanitare. Lucrătorii nu au fost informaţi şi instruiţi cu privire la proprietăţile substanţelor chimice folosite. Lipsesc evaluările riscurilor la folosirea produselor fitosanitare.

Firmele de gaze şi transportatorii, amendaţi

Verificaţi au fost şi agenţii economici care au activităţi în sectorul gazelor naturale. Şi aici, cele şapte societăţi controlate au primit tot atâtea avertismente contravenţionale. Neregulile vizau din nou lipsa instrucţiunilor de securitate şi sănătate în muncă, lipsa controalelor medicale periodice, lipsa echipamentelor de muncă.

Nici transportatorii n-au scăpat de controale. Veșnicele probleme care se transformă în motiv de amendă sunt orele de șofat, grafice de regulă depășite de conducătorii auto, dar și controalele medicale periodice, de cele mai multe ori lipsă.

Ca o concluzie a bilanțului lunar realizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț, cele mai mari probleme în județ rămân cele legate de munca la negru.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedent„Nivelul de asistență medicală și dotările susţin existenţa Spitalului”
Articolul următorCasa Celibidache, ferită de seisme