0:00

Nicu N. Albu, evocat la Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reprezentant de seamă al liberalismului nemțean, Nicu N. Albu va fi evocat într-o manifestare amplă, organizată de Asociația Culturală „Nicu Albu”, joi, 22 mai, în sala Central Plaza. Iulian Luca, președintele asociației, a declarat că la eveniment vor susține alocuțiuni prof. dr. Liviu Brătescu, prof. dr. Mihaela Verzea, poetul Adrian Alui Gheorghe, prof. Rodica Gabriela Vodă de la Școala Gimnazială „Nicu Albu” din Piatra Neamț, ing. Viorel Nicolau și Constantin Pațilea. Tot întru aducere aminte și evocarea distinsului liberal, sâmbătă, 24 mai, de la ora 8, va fi oficiată o slujbă de pomenire la Mănăstirea Bistrița, locul în care a fost înmormântat Nicu Albu.

La momentul comemorativ vor participa și membri ai actualului PNL Neamț, în frunte cu senatorul Eugen Țapu-Nazare, președintele PNL Piatra Neamț, și deputatul Dorinel Ursărescu, șeful PNL Neamț.

”Nicu Albu a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai destoinici primari pe care i-a avut Piatra Neamț. El a ştiut şi a reuşit să schimbe faţa oraşului Piatra Neamţ la început de secol XX. Multe dintre realizările lui dăinuie şi astăzi în acest municipiu”, a declarat Ioan Strătilă, vicepreședinte al Asociației ”Nicu Albu”.

Nicu N. Albu, evocat la Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un primar vizionar

S-a născut la Piatra Neamţ, la 2 februarie 1853 în familia Mariei (Ostvald) şi lui Neculai Albu, administrator de moşii şi deţinătorul unor păduri de pe Văile Bistriţei, Lotrului şi Oltului şi a făcut studiile primare la Piatra Neamţ. Absolvă studiile secundare la Academia Mihăileană de la Iaşi şi Facultatea de medicină din Berlin. A fost căsătorit cu Elionora, fiica unui fruntaş liberal, Enache Cantemir din Buhuşi, mare proprietar, având relaţii de prietenie cu Elena Cuza, Caragiale, Prinţul Ferdinand (pe care l-a însoţit în călătoriile acestuia pe Valea Bistriţei). Nicu N. Albu a avut moşii la Turtureşti, Mărăţei, Hangu şi Roznov, a fost exploatator de păduri (Lotru, Motru, Hangu, Tarcău, Broşteni), a fost prefect în două mandate (1885-1888 şi 1895-1899), primar al Pietrei între 1901-1904 şi în 1907, deputat între 1891-1895, senator între 1905-1907 şi 1907-1908.

În calitate de prefect şi om politic şi-a adus contribuţia la dezvoltarea economică a judeţului, la construirea unor şosele şi străzi, a liniei ferate Bacău – Piatra Neamţ, a unor instalaţii industriale pe Valea Tarcăului. A introdus iluminatul electric în oraşul Piatra Neamţ, utilizând uzina societăţii Foresta, proprietatea lui Dimitrie Lalu. El este primarul care a amenajat Parcul Cozla şi a corectat cursurile râului Bistriţa şi ale pâraielor Cuiejdi şi Borzoghean.

A construit multe biserici, localuri de şcoli şi de primării, a contribuit la apariţia unor publicaţii literare sau politice din judeţ precum „Munca”, „Propăşirea” și „Mişcarea liberală”. Nicu N. Albu a pus bazele organizaţiei judeţene a PNL, fiind în fruntea acesteia peste 30 de ani. Pentru munca depusă s-a bucurat de aprecieri deosebite din partea unor mari personalităţi ale vremii, precum Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, I.G. Duca, V.A. Urechia şi alţii. Alt primar al Pietrei, de după el, liberalul Dimitrie Hogea, afirma despre Nicu N. Albu: „În luptele politice era drept şi cavaler, adversar temut dar respectat. Nu ura, nu era răzbunător, iar pe mulţi, pe foarte mulţi dintre adversarii politici îi ajuta mai mult chiar decât pe partizanii săi”.

S-a stins din viață la 31 mai 1908, la Piatra Neamţ, fiind înmormântat în cavoul cedat de Elena Cuza. Pentru tot ce a făcut, la 14 septembrie 1923, s-a inaugurat bustul-monument al acestuia, în prezenţa fruntaşilor liberali I.I.C. Brătianu, I.G. Duca şi dr. I. Constinescu. Ca recunoaștere mai recentă, în 1995 Consiliul local al municipiului Piatra Neamţ i-a acordat, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare, iar o stradă din Dărmăneşti îi poartă numele. (M. TEODOROF)

Articolul precedent„Porcărie” lângă Hanu Ancuței?
Articolul următorPublicistul Constantin Cucu, la aniversare