0:00

  •  mai mulți cetățeni din Tupilați ne-au adus la cunoștință că în vecinătatea monumentului istoric, s-ar construi o fermă de porci
  • “Sincer, nu știu de această clădire”, a declarat primarul comunei

„Porcărie” lângă Hanu Ancuței?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mai mulți cetățeni din comuna Tupilați ne-au adus la cunoștință faptul că în vecinătatea Hanului Ancuței, de altfel un monument istoric, s-ar construi o fermă de porci. Aceasta se află încă în stadiu incipient, mai exact este vorba de o construcție ridicată din bolțari, care ar aparţine unui om de afaceri local, Traian Ilion, după spusele cetățenilor. La fața locului am constat că cetățenii au dreptate, mai ales că la construcția “obiectivului” lucrau de zor câțiva muncitori. Realizarea unei asemenea construcţii în imediata apropiere a Hanului Ancuței credem atât noi, cât și cetățenii sau turiștii, ar afecta oaza de istorie și turism care înconjoară acest monument istoric al României, despre care a scris și Mihail Sadoveanu. Mai grav este că cetățenii au reclamat și faptul că această construcție nu are niciun fel de autorizație de la nicio instituție publică, cum ar fi Garda de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Muncă sau Direcția Sanitar Veterinară. Cum construcția se află în parohia comunei Tupilați, am încercat să luăm câteva lămuriri de la primarul comunei, Petru Gherghel. Edilul a confirmat faptul că nu are cunoștință de această clădire, dar ne-a promis că se va informa la Biroul de Urbanism din cadrul primăriei și ne va da un răspuns oficial, cel târziu în cursul zilei de miercuri. “Sincer, nu știu de această clădire, și nici dacă are sau nu autorizație de construcție, dacă este ridicată legal sau nu. Mă voi informa asupra acestui aspect și vă dăm un răspuns oficial în cursul zilei de miercuri, cel târziu”, ne-a declarat primarul comunei Tupilați.

„Porcărie” lângă Hanu Ancuței?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, la articolul 59, spune clar: “Se consideră zonă de protecție a fiecărui monument istoric, zona de protecție delimitată cu o rază de 100 metri în zonele urbane, 200 de metri în zonele rurale și 500 de metri în afara localităților, rază măsurată la limita exterioară de jur-împrejurul monumentului istoric”. Legea mai spune clar că distanța de protecție a monumentului istoric reprezintă lățimea culoarului de trecere a liniei, respective 200 de metri față de ferme de animale. Ori, clădirea din Tupilați  se află sub distanța de 200 de metri, așa cum prevede legea. (C.T. STURZU)

Articolul precedentContră tardivă PDL-PSD
Articolul următorNicu N. Albu, evocat la Piatra Neamț