0:00

Mândria „alungată” de pe bannere

  •  BEJ a dispus înlăturarea tuturor afișelor electorale și a materialelor de publicitate electorală ce au inscripționate sintagmele «Mândri că suntem români», «România puternică în Europa» de pe raza județului Neamț
  • Aurelia Simionică (PSD Piatra Neamţ): ”Desigur vom depune contestație, în termen legal, și până la o nouă decizie, după judecarea contestației nu se va întâmpla nimic, afișele și bannerele rămân la locul lor”
  • Alexandru Drăgan (PDL Neamţ): “Suntem convinși că nu vor respecta legea, cetățenii trebuie să înțeleagă că acest partid nu face o campanie legală”

Contră tardivă PDL-PSD, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Biroul Electoral Județean a admis plângerea depusă de Partidul Democrat Liberal prin care se solicita, în baza legii privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, înlăturarea tuturor materialelor de campanie electorală – afișe, bannere – care conțin sintagmele ”Mândri că suntem români” și ”România puternică în Europa”. În motivarea plângerii depusă de PDL se opinează că prin sloganurile utilizate în materialele electorale se inoculează ideea că doar cetățenii care își vor exprima votul pentru Partidul Social Democrat se pot simți mândri că sunt români și doar în acest mod România va avea un cuvânt de spus în Uniunea Europeană. De asemenea se precizează că asemenea sloganuri speculează sentimental apartenență națională a alegătorilor, în sensul că numai cei care vor acorda voturile candidaților PSD se pot simți mândri că sunt români, în acest fel încălcându-se art. 30 din Constituția României care spune că ”este interzisă incitarea la discriminare”. În urma analizei plângerii depuse de PDL, BEJ Neamț a admis, prin decizia nr. 2/19.05 că solicitarea PDL este justificată, cu 7 voturi pentru și 5 împotrivă.

Dispune înlăturarea, de îndată, de către primarii unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Neamț a tuturor afișelor electorale și a materialelor de publicitate electorală ce au inscripționate sintagmele «Mândri că suntem români», «România puternică în Europa» de pe raza județului Neamț”.

Simionică: “Vom depune contestaţie”

Conducerea PSD Neamţ spune că va depune contestație la decizia dată de BEJ, în termenul legal, prevăzut de lege, adică în 48 de ore de la emiterea deciziei. Mai mult, de exemplu, mai mulți primari și chiar viceprimari care au ajuns în funcții după ce au candidat pe listele PSD, cum este și cazul viceprimarului Aurelia Simionică, ar trebui, dacă ar fi să respecte decizia BEJ, să-și dea jos propriile afișe. Sunt însă apărați de termenul de contestație, de o nouă decizie la contestația în cauză și de faptul că vineri, 24 mai, se încheie campania electorală.

”Desigur vom depune contestație, în termen legal, și până la o nouă decizie, după judecarea contestației nu se va întâmpla nimic, afișele și bannerele rămân la locul lor”, a spus Aurelia Simionică, președinte PSD Piatra Neamț și viceprimar al muncipiului Piatra Neamț.

Contră tardivă PDL-PSD, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Practic, BEC ne trimite întotdeauna decizia lor, deși contestația se poate depune și la BEJ și la BEC, dar se judecă la Biroul Electoral Central. Decizia noi am dat-o pe 19 mai la ora 14, deci, conform legii, contestația poate fi depusă până astăzi, la ora 14, în 48 de ore. Până marți după amiază, la BEJ Neamț, nu era depusă nicio contestație din partea PSD sau a alianței USD și nici BEC nu ne-a anunțat că s-a depus la ei”, a declarat judecător Iulian Mitrofan, purtător de cuvânt BEJ Neamț și membru al Biroului Electoral Județean Neamț.

Potrivit legii, nerespectarea dispoziției deciziei BEJ constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei, în cazul în care PDL va avea câștig de cauză și după depunerea de către Alianţa PSD-UNPR-PC a contestației privind decizia BEJ Neamț din 19.05.2014.

PDL: “Suntem convinși că nu vor respecta legea”

PDL-liștii din Neamț sunt bucuroși că BEJ a fost de acord cu solicitarea lor de a interzice materialele electorale ale Alianţei PSD-UNPR-PC care folosesc sintagmele ”Mândri că suntem români” și ”România puternică în Europa”. Președintele interimar Alexandru Drăgan spune că, deși au cerut târziu interzicerea folosirii respectivelor sintagme, acest lucru s-a făcut pentru a demonstra tuturor că în Neamț PDL există și și-a revenit după decimarea organizației odată cu trecerea fostului președinte Gheorghe Ștefan la fundația Mișcarea Populară.

”Dacă în momentul în care am preluat organizația mă întrebați dacă PDL va mai exista, iată că există. Sunt mulți cei rămași și au consimțit să contribuie financiar și prin muncă pentru PDL Neamț. Avem oameni în toate secțiile de votare și suntem destul de atenți să vedem cum partenerii noștri politici își fac campanie electorală. Am reclamat folosirea de către PSD, pe bannere și afișe, a anumitor sintagme care nu se potrivesc cu legea. Sintagma «suntem mândri că suntem români»…nu știu cât sunt românii de mândri cu PSD-iștii. A fi român este un dat de la Dumnezeu, iar prin folosirea acestei sintagme se înțelege că numai PSD-iștii sunt mândri că sunt români. Ca și sintagma «România puternică în Europa», în ambele cazuri se face trimitere la discriminare. Suntem convinși că nu vor respecta legea, cetățenii trebuie să înțeleagă că acest partid nu face o campanie legală, inclusiv presa folosește acele sintagme deși există acea decizie BEJ. Intenția noastră este de a spune oamenilor că acest partid ignoră legea”, a spus Alexandru Drăgan, președinte interimar PSD Neamț.

Alexandru Drăgan a recunoscut că acțiunea de contestare a folosirii respectivelor sintagme a venit prea târziu, dar nu a fost singurul lucru pe care l-a avut de rezolvat de la începutul campaniei electorale, de când a preluat mandatul de președinte interimar al PDL Neamț.

”Am preluat conducerea PDL cu câteva zile înainte de începerea campaniei electorale și au fost de rezolvat chestiuni de organizare, mobilizarea oamenilor și refacerea structurilor de partid”, a mai spus Alexandru Drăgan. (I. CĂLIN)A

Articolul precedentAu uitat de judeţul Roman! Piatra Neamţ, premiat la Gala Excelenței Romașcane
Articolul următor„Porcărie” lângă Hanu Ancuței?