0:00

Au uitat de judeţul Roman! Piatra Neamţ, premiat la Gala Excelenței Romașcane, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* la categoria “administrație publică”, premiile au revenit președintelui CJ, Culiță Tărâță şi primarului municipiului Piatra Neamț

Marți, cu ocazia Zilelor Municipiului, Romanul a găzduit Gala Excelenței Romașcane, eveniment ce își propune ca, anual,să-i premize pe unii dintre cei mai merituoși romașcani, care, prin activități și implicare, ajută la dezvoltarea orașului. Anul acesta, la categoria “administrație publică”, premiile au revenit președintelui Consiliului Județean – Culiță Tărâță, primarului municipiului Piatra Neamț – Gheorghe Ștefan și inspectorului general școlar Viorel Stan. Primarul Laurențiu Leoreanu a fost cel care a vorbit despre fiecare în parte și le-a înmânat diploma de excelență, o orhidee și un plic cu suma de 150 de lei.

La secțiunea “Seniori ai excelenței” au fost premiați: profesor Janeta Haret Stoican (profesor de matematică, cea care a inițiat Memorialul Alexandru Cojocaru – unul din profesorii emblematici ai CNRV), profesorul doctor Vasile Ursachi (primul doctor în istorie din Moldova, laureat al Premiului Academiei Române “Vasile Pârvan”, Cetățean de onoare al municipiului Roman, decorat cu Ordinul “Meritul Cultural în grad de Comandor”, cel ce a descoperit tezaurul de la Brad, ce cuprinde piese de aur din vremea culturii Cucuteni) și medicul Cristea Pârlițeanu (specialist în boli interne, fost șef al secției Medicală II).

La secțiunea Culte, au fost premiați pentru implicarea lor în viața societății: preotul Dragoș Alexandru Munteanu, protopopul de Roman (fost consilier la Sectorul construcții și patrimoniu bisericesc din cadrul Arhiepiscopiei Romanului), preotul Alois Moraru, paroh al Bisericii Fericitul Ieremia Valahul (secretar general al Sinodului diecezan, redactor la Editura „Presa Bună”) și preotul Constantin Dascălu, cel care coordonează și a ajutat la ridicarea Bisericii Sf. Treime Stil Vechi din municipiu, unde sunt arondate peste 50 de familii.

Au uitat de judeţul Roman! Piatra Neamţ, premiat la Gala Excelenței Romașcane, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La secțiunea Cultură, primarul Leoreanu a înmânat alte 3 premii: profesorului Constantin Adamovici (Fondator al Cenaclului Pro Arte, realizator a mai multor filme, inclusiv a unui documentar despre viața Episcopului Melchisedec Ștefănescu), artistului plastic Florin Mircea Zaharescu (creatorul bustului doctorului Fălcoianu de la Spital, bustului Viorica Agarici din Gara Roman, monumentului Sadoveanu de la Hanu Ancuţei sau bustului în bronz Sergiu Celibidache, amplasat în fața casei compozitorului) și artistului Cristinel Ionel Prisacaru (membru fondator în Consiliul de Administrație al Societății Culturale Clepsidra, realizator al siglei Societății, a Colegiului Tehnic Petru Poni, a Clubului Copiilor, a editurii  Papirus Media, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România).

La secțiunea Învățământ, premiile au fost oferite următorilor: profesor Petrică Sandu (cel care a înființat Liceul cu Program Sportiv, liceu ce tocmai ieri era premiat la Guvern, fiind al treilea premiu Școală Europeană obținut de instituție), profesor de matematică Ioan Paloșanu (cel care a inițiat concursul Alfa, cea mai longevivă competiție de profil) și profesor Marian Ursărescu (coautor la două culegeri de matematică, promotor al olimpicilor romașcani).

La secțiunea Sănătate, s-au acordat premii: doctor Maria Robu (medic primar oncolog), medicului Dan Vladimir Polizov (medic specialist în medicina de urgență) și doctorului Ovidiu Marius Buțiurcă (șeful secției Chirurgie-Ortopedie Pediatrică a Spitalului Roman).

La secțiunea Administrație publică, primul premiu a fost conferit ing. Culiță Tărâță, cel care, în 1994, a înființat TCE 3 Brazi și, din 2012, este președinte al Consiliului Județean, după două mandate ca deputat în Parlamentul României. Tot pentru sprijinul acordat municipiului Roman, la acestă secțiune a fost premiat și primarul Gheorghe Ștefan, căruia edilul Romanului i-a mulțumit, printre altele, și pentru cele 17 centrale termice donate orașului. Inspectorul general școlar Viorel Stan (profesor doctor în chimie și fost director al CNRV) a fost și el premiat de autoritățile locale romașcane.

La secțiunea Mediul de afaceri, premiile au revenit: TRW Automotive (fabrica de airbaguri deschisă la Roman) – manager Florin Brăzdău, Fabrica de Confecții Smirodava, reprezentată de Sorin Chiriac (înființată în 1977,  Smirodava realizează aproximativ 50.000 buc. produse tricotate, peste 90% fiind destinate exportului) și SC Getica 95 (înființată în 1995, inițial ca operator pe piața de cereale, acum furnizor și de combustibili, gaze și energie electrică, principalul sponsor al echipei de handbal HCM Roman).

La secțiune Sport, au fost premiați: antrenorul de tenis Ioan Isciuc, antrenor coordonator la secţia de tenis de câmp a Clubului Atletic Roman (inițiator al proiectului Primii pași în tenis, pentru găsirea tinerilor talentați), profesor antrenor Iulian Corugă (sub coordonarea căruia sportivii au obținut peste 18 medalii la concursurile naționale și internaționale la atletism) și profesorul Emilian Floroiu – antrenor emerit (sub îndrumarea sa fiind sportivi ca Alexandru Cozma sau Nicoleta Grasu).

La secțiunea social, pentru implicarea în ajutorarea celor cu mai puțin noroc, au fost premiați prof. preot dr. Mihăiță Popovici (Asociația Iubire și Speranță), preotul Cătălin Crețu și Alina Mihaela Iucha (coordonator Centrul Delfinul, centru de îndrumare a copiilor ce suferă de autism).

Ultima secțiune a fost dedicată premierii mass-media. Înființat pe 23 martie 1994, la 20 de ani de emisie, o diplomă de excelență a fost oferită postului CNS TV, la eveniment fiind prezent directorul general Lucian Grecu. Un alt premiu i-a fost acordat lui Constantin Calimac, unul dintre cei mai vechi jurnaliști romașcani, redactor șef adjunct la Monitorul de Neamț și Roman, cel care i-a compus edilului și un catren, despre trendul și “brandul Leoreanu”. De asemenea, la această secțiune a fost premiat și redactorul șef al Topall TV, Adriana Irina Lupu. (C. MATEI)

Articolul precedentLăsaţi-i să ne lase!…
Articolul următorContră tardivă PDL-PSD