DSP Neamţ
DSP Neamţ

Cele 10 cabinete școlare din județ, creșele dar și asistența socială comunitară din Neamț ar putea reveni în subordinea Direcției de Sănătate Publică. Recentele negocieri purtate cu sindicatele din domeniu s-ar putea materializa cât de curând.

Reprezentanții Sanitas au cerut, weekend-ul trecut în cadrul întâlnirii de la Sinaia, ca medicina școlară, creșele și asistența socială să treacă în subordinea unei unități medicale, așa cum au funcționat cu ani în urmă.

„Avem un proiect de lege ca salariații de la dispensarul școlar și creșe să treacă de sub tutela primăriilor, din nou la DSP ca să poată beneficia și ei de drepturile noului contract propus pe noua salarizare pe care o cerem”, a declarat Eva Ungureanu, lider Sanitas Neamț.

Deocamdată, reprezentanții DSP Neamt au spus că nu știu nimic despre acest lucru.

„La sfârșitul anul trecut a existat o propunere, dar nu a fost oficial adresată către noi”, a spus dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamț.

În iulie 2009 toate cabinetele de medicină școlară au trecut din subordinea DSP în cea a primăriilor, dar plata acestor angajați s-a făcut tot din fondurile Ministerului Sănătătii. Practic, banii de salarii veneau de la Sănătate în contul DSP care îi vira, ulterior, în conturile primăriilor. Creșele au fost, de asemenea, la un moment dat, în subordinea DSP, după care statul a decis să le treacă în administrarea primăriilor. În acest moment, în județ, cei peste 60.000 de elevi sunt în supravegherea a 10 medici care lucrează la cabinete de medicină scoală. În Neamț există cabinete de medicină școlară doar în mediul urban, iar în mediul rural responsabilitățile acestora sunt preluate de medicii de familie.

„Știu că au existat discuții, dacă se va face trecerea cabinetelor școlare de sub patronatul primăriilor, la spitale sau DSP. Noi încă nu știm nimic, suntem în stres maxim, depindem foarte mult de această hotărâre. Nu știm ce fonduri o să avem și de cine o să ținem. Până la urmă, nici nu contează de cine o să aparținem dacă o să avem fonduri. Asta e cel mai important, să primim bani ca să dotăm cabinetele școlare”, a declarat dr. Diana Brăila, medic primar coordonator medicina școlară.

„În ciuda faptului că sunt integral finanţate din bugetul Ministerului Sănătății, prin transfer către autorităţile publice locale, personalul este angajat al autorităţilor publice locale. A fost convenit cu reprezentanţii Ministerului Sănătății ca personalul angajat în cabinetele şcolare să fie transferat unităţilor medicale spitaliceşti sau DSP-urilor, astfel încât cel care finanţează să aibă şi drept de decizie în raport cu personalul angajat”, a anunțat conducerea Federației Sanitas.

Articolul precedentNEAMŢ: Marius Crăciun şi Nadina Simion, condamnaţi cu executare
Articolul următorMinisterul Educației „pofteşte” la Afacerea AFTER SCHOOL
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.