Marius CRĂCIUN
Marius CRĂCIUN

Abia ieşit de după gratii, dar arestat la domiciliu, Marius Crăciun a primit prima condamnare în dosarul de trafic de influenţă, în care a fost judecat de Curtea de Apel Bacău. În ziua de 5 februarie, instanţa a decis că avocatul angajat pentru cuplul Nadina Simion – Marius Crăciun, Cristian Cojocaru – unul dintre cei mai cunoscuţi apărători din Baroul Bacău – să execute 2 ani şi 10 luni de închisoare, iar după ce va fi eliberat să nu mai aibă voie să profeseze ca avocat timp de 3 ani. Totodată, Cristian Cojocaru a fost obligat la plata a 6.000 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare.

Marius Crăciun a primit şi el doi ani şi jumătate de închisoare, însă judecătorii au decis să-i revoce suspendarea unei pedepse mai vechi de un an, aşa că are de executat 3 ani şi jumătate. Totodată, instanţa a decis să-i interzică „dreptul de fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni, după executarea pedepsei principale a închisorii”.

Nadina Simion a fost condamnată şi ea tot la doi ani şi jumătate pentru cumpărare de influenţă şi are acelaşi termen după executarea pedepsei în care nu are voie să deţină funcţii publice – ea având deja la activ experienţa de consilier judeţean. Cuplul Simion – Crăciun are de plătit 9.000 de lei cheltuieli de judecată.

Singurul care a scăpat cu o pedeapsă neprivativă de libertate la prima instanţă este Codrin Constantin Coroamă, finul lui Crăciun, care a primi doi ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani, timp în care dacă mai săvârşeşte vreo infracţiune „instanţa va revoca suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi va dispune executarea acesteia”, după cum se precizează în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Bacău. Judecătorii au dispus, de asemenea, să-i restituie lui Marius Crăciun suma de 74.500 euro, care fusese ridicată din portbagajul autoturismului Nadinei Simion. Sentiţa poate fi atacată în termen de 10 zile.

Nadina SIMION
Nadina SIMION

Procesul a început în iulie 2014, după o anchetă a procurorilor DNA care au stabilit că avocatul Cristian Cojocaru, care „a pretins de la două persoane  suma de 75.000 euro, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra magistraţilor judecători din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, de punere în libertate a uneia dintre persoane, cercetată în stare de arest preventiv pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani”.

Avocatul – angajat de Codrin Coroamă pentru a-l apăra pe naşul său, s-a întâlnit cu Nadina Simion, însă aceasta nu i-a dat banii “întrucât considera că avocatul nu a prezentat suficiente garanții pentru punerea în libertate a concubinului său”, după cum au precizat procurorii în rechizitoriu. Nadina Simion a fost oprită de anchetatori după vizita la Bacău şi în portbagajul maşinii sale a fost găsită suma de 74.500 euro, restul banilor fiind cheltuiţi, probabil, pe mici cumpărături.

Când a fost trimis în judecată, Codrin Coroamă, care a fost cununat de cuplul Simion-Crăciun, ne-a declarat că el nu a făcut altceva decât să angajeze doi avocaţi pentru naşul său şi nu ştie absolut nimic despre tentativele de corupere a vreunui magistrat. Procurorii susţin, însă, că finul Codrin Coroamă a purtat negocierile cu avocatul în privinţa sumei pe care acesta ar trebui s-o dea unor judecători pentru a obţine eliberarea lui Marius Crăciun. (Cristina MIRCEA)

Articolul precedentNEAMŢ: Unic-LPS, o nouă înfrângere
Articolul următorNEAMŢ: Se procopseşte DSP cu cabinetele şcolare?
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.