card sanatate 02Cât durează, de fapt, activarea unui card de sănătate? Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a declarat, marţi, 10 februarie, că activarea unui card nu durează mult timp. 30 de secunde.

„Activarea cardului de sănătate poate fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Nu este necesar ca asiguratul să meargă special la medic pentru activarea cardului. Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului de transport al cardului (000) cu un pin din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. PIN-ul personalizat va fi introdus şi confirmat personal de pacient. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem”, a explicat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

În realitate, lucrurile nu merg atât de rapid. Se pare că intervin probleme legate de conexiunea la programul Casei, la Sistemul Unic de Informații, la internet, la… orice.

“Nu am reuşit nici până azi să utilizăm cardurile de sănătate, pentru că nu merge aplicaţia. Sistemul este blocat”, a spus un medic de familie din Neamț.

„Activarea nu durează foarte mult, în jur de 5 minute, e exagerat 30 de secunde. Cardul este introdus în cititor, apare o iconiță unde scrie activare card, click pe OK, schimbăm pin-ul de transport cu cel pe care omul și-l alege și iar click pe OK. Și e gata. Totul merge bine dacă funcționează cititorul de card și internetul. Noi nu lucrăm cu SIUI, sistemul unic de informații folosit de Casă. Noi lucrăm cu Farmec care se pliază perfect pe SIUI. Cei care lucrează cu SIUI știu că au probleme. Merge mai greu. Noi avem probleme de altă natură. Săptămâna trecută, de exemplu, n-am avut curent pentru că s-a lucrat la rețea, când am avut curent, a căzut internetul. Când este internet cade conexiunea cu Casa de Asigurări. Sincer, din punctul meu de vedere, ca om de rând, nici nu văd adevărata valoare a acestui card, ca personal medical, e o muncă în plus și o evidență în plus”, a declarat Elena Ungurianu, asistentă medicală în comuna Dobreni.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate recomandă cadrelor medicale să descarce gratuit aplicaţia sau să solicite sprijin pentru compatibilizarea soft-ului personal cu cel al CNAS dacă întâmpină probleme. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentNEAMŢ: 37 de bilete de tratament pentru 3.678 de cereri
Articolul următorISU NEAMŢ: Copiii, învăţaţi să folosească 112. GALERIE FOTO
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.