0:00

NEAMŢ: Firmă trasă pe dreapta de Inspecția Muncii, ZCH NEWS - sursa ta de informații
ITM Neamţ

În urma unor acțiuni de control demarate, în perioada 9-13 februarie, la nivel național de Inspecția Muncii, o firmă care se ocupă cu exploatare forestieră a fost oprită din activitate de Inspecția Muncii. Cei de la ITM Neamț au precizat că angajatorul este din Bicazu Ardelean.

„Acestei firme i-a fost sistată activitatea pentru că nu avea în componența firmei oameni calificați, instruiți și nici nu exista un șef de echipă. Măsurile au fost aplicate conform Art. 13, lit. a pe Legea 319/2006”, a declarat Nicolae Hârlea, purtător de cuvânt al ITM Neamț.

Acesta nu ne-a precizat numele firmei și dacă angajații lucrau cu forme legale de muncă sau nu. Potrivit articolului de lege, menționat de purtătorul de cuvânt, firma a fost sancționată din cauză că nu a asigurat condiţii de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.

În aceeași perioadă, Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare de 364.329 de euro și a depistat 120 de persoane fără contracte individuale de muncă. Dintre acestea, 26 erau din Argeș, 14 din Timiș și 10 din județul Constanța. Inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără contracte individuale. În domeniul relațiilor de muncă, s-au aplicat amenzi în valoare de 1.101.050 de lei din care 710.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancționați 414 angajatori din care 55 pentru muncă fără forme legale. Au fost sancționate 16 persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru. În aceeați perioadă, în domeniul securității și sănătății în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 502.000 de lei. Pentru deficiențele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcțiune a 10 echipamente de lucru, 9 în Bihor și unul în județul Sibiu. În județul Bacău s-au dispus 3 sistări ale activității pentru a fi prevenite posibile accidente de muncă. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 60 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectori, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCât de sănătos e zahărul pe care îl consumăm?
Articolul următorNEAMŢ: Zilele Reciclării la Piatra Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.