0:00

NEAMŢ: 9 copii cu scarlatină în școlile din județ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn ultimele două săptămâni, Direcția de Sănătate Publică Neamț a înregistrat 9 cazuri de scarlatină în unitățile școlare din județ. Doi copii au prezentat simptomele acestei boli contagioase la Școala nr. 10, alți doi copii la Grădinița „Floare de Colț” din Piatra Neamț și câte un caz a apărut la școlile gimnaziale din Săvinești, Roznov, Grădinița nr. 12, Școala nr. 11 și Școala nr. 4 din Piatra Neamț.

„În acest moment, în școlile și grădinițele din județ unde s-au înregistrat cazuri de scarlatină se derulează triajul epidemiologic în vederea depistării simptomelor de boală la elevii și preșcolarii care au intrat în contact cu bolnavii. Se iau măsuri de dezinfecție în clase și la grupurile sanitare. Medicii din unitățile școlare respective supraveghează contacții, iau exudate copiilor. Scarlatina este un streptococ foarte contagios și trebuie luate toate măsurile de dezinfecție și de protecție”, a declarat dr. Roxana Pipirigeanu, medic epidemiolog șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.

„Scarlatina este o boală extrem de contagioasă cauzata de infestarea cu streptococul beta-hemolitic de tip A. Acest streptococ eliberează în corp o toxină în urma căreia apare o iritație a pielii de culoare roșie. Se transmite pe cale aeriană și debutează brusc, cu febră mare, după o perioadă de incubație de maximum 5 zile. De obicei, în perioada de incubație, nu este prezent niciun simptom. După perioada de incubație apar dureri de cap, de gât, inflamarea amigdalelor, febră mare (care depășește 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40), stări de vomă și dureri abdominale. Erupția cutanată arată inițial ca arsurile solare, apoi apar și niște mici umflături care dau senzație de mâncărime. Primele zone afectate de această iritație sunt fața și gâtul, singura zonă “liberă” rămânând gura. Apoi se împrăștie pe piept și spate, pentru ca mai târziu să cuprindă tot corpul. La orice mic semn de scarlatină, părinții trebuie să meargă cu copilul la medic de urgență pentru a urma tratamentul prescris”, a declarat dr. Valentin Goga, șeful secției Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentIAȘI: Alcoolul i-a dat curaj – circula cu 107 km/h
Articolul următorBACĂU: Locul I la împărţirea cardurilor de sănătate
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.