0:00

Competiția din Suedia a fost un ultim test pentru tinerele tricolore, înaintea turneului final al Campionatului Mondial, competiţie care va avea loc în Macedonia, începând cu 24 iulie. Actuala conducere a FRH l-a numit coordonatorul echipei tehnice a naționalei de junioare a României pe Alexandru Acsinte, care este un fel de director tehnic, însă, ”costumul” s-a dovedit a fi prea strâmt pentru fostul elev al tehnicianului Otto Hell. Naționala de junioare a avut-o în componență și pe Loredana Vartic, de la LPS Piatra Neamț, medaliată cu bronz la ultima ediție a Campionatului național, elevă a profesorului Ioan Holban, la LPS Roman.

”Nu sunt coordonatorul, sunt membru în echipa tehnică ce pregăteşte echipa naţională a României de fete, generaţia 1996-1997. Vreau să subliniez faptul că fac parte din echipa coordonată de domnul Relu Roşca şi Gavril Kozma. Tocmai de aceea nu pot să afirm prea multe lucruri în legătură cu acest lot. Dumnealor sunt cei care pot spune mai multe. Ce pot afirma eu, şi o fac cu convingere, este că am privilegiul să lucrez cu unele dintre cele mai bune jucătoare la acest nivel de performanţă. Sper ca munca noastră, a antrenorilor şi jucătoarelor, să se finalizeze cu cel mai bun rezultat”, spune Alexandru Acsinte, coordonatorul lotului de junioare.

Naţionala de junioare, a 5-a la EUROPEAN OPEN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Echipa națională de junioare a terminat European Open pe locul 5, după ce în meciurile de clasament a învins atât Elveția, cât și Suedia. În ambele meciuri, tricolorele au câștigat detașat, la 10, respectiv 5 goluri, cu 23-13, respectiv 23-18. Naționala de junioare a României a înregistrat 7 victorii și două înfrângeri, cu Norvegia și Danemarca. Cristina Laslo, de la U Cluj, a plecat cu un premiu cu Suedia, fiind golgetera competiției, cu 38 de reușite. Despre Loredana Vartic, antrenorii spun că a suferit o accidentare la mușchii inghinali, dar este o jucătoare cu experiență pe care o recomandă viteza și forța.

Acsinte, cunoscut și respectat în Europa

Mai cunoscut în Europa, decât în România, lectorul EHF Alexandru Acsinte, recunoaște că ”Nimeni nu e profet în țara lui” și spune, totodată, că mare parte din merite îi aparțin regretatului profesor Ovidiu Țoc.

Din 2003, am început să investesc în educaţia mea şi formarea mea ca profesionist. Trebuie să menţionez faptul că, la primul curs de specializare la care am luat parte, respectiv la Preșov – Slovacia, am ajuns datorită, regretatului Ovidiu Ţoc. Dumnealui m-a contactat şi, împreună cu Ovidiu Ţoc Jr. (Boţi), am plecat cu trenul la Preșov. Acel moment a fost determinant în evoluția mea pe plan profesional. A fost a doua experienţă internaţională de anvergură. Prima a fost în timpul studenţiei, în 1991, atunci când cu ocazia cursurilor din cadrul Solidarităţii Olimpice, dl. Ioan Kunst Ghermănescu şi dl. Ioan Negulescu, profesorii noştri de la ANEFS Bucureşti, ne-au facilitat participarea, şi implicit, intrarea în contact cu personalităţile domeniului nostru, cum sunt Frantisek Taborsky, fostul Preşedinte al Comisiei Metodice EHF, Prof. Dr. Wolfgang Pollany, Lector EHF, şi cadru didactic al Universităţii din Viena. Pot spune cu mândrie că în urma participărilor la cursurile menţionate mai sus şi publicării unor articole în periodicul EHF şi Revista AREA DE BALONMANO, am fost cooptat în comitetul ştiinţific al revistei de mai sus şi recent şi în varianta electronică, respectiv, e-BALONMANO. Din 2009, am fost solicitat ca lector EHF la primul Curs de specializare în timpul EHF Challenge Trophy, în Chişinău, Republica Moldova, pentru ca din 2010, să fiu nominalizat oficial lector EHF, iar în 2012 să fiu reconfirmat. Din acel moment (2010), am fost nominalizat ca lector al Federaţiei Europene de Handbal la diferite cursuri de specializare pentru antrenorii din diferite ţări ale Europei. Pe lângă toate acestea, am fost cooptat în colectivul de profesori la Academia de Handbal a lui Dragan Djukic, Handball4all, care se ţine în Serbia, la Kopaonik, în fiecare vară. Pot spune cu mândrie că în această academie am privilegiul să lucrez alături de dl. Alexandru Buligan. Acum doi ani, am lucrat cu lotul olimpic al Marii Britanii, iar anul trecut cu lotul de tineret al Israelului U20, echipă antrenată Dragan Djukic, care a învins şi eliminat în preliminarii, reprezentativa României, cu ceva timp în urmă”, declară cu mândrie Alexandru Acsinte.

Naţionala de junioare, a 5-a la EUROPEAN OPEN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Acsinte: ”Oamenii cu potențial nu sunt folosiți”

Cu ocazia celei de a 10-a adunări Extraordinare a Federaţiei Europene de Handbal, de la Copenhaga, desfășurată în perioada 24-25 septembrie 2011, comisia metodică l-a acceptat pe Alexandru Acsinte ca lector oficial al EHF. Cu alte cuvinte, Alexandru Acsinte este girat cu încredere din partea forului continental pentru a ţine cursuri, după programa aprobată la Viena, având menirea de a perfecţiona antrenorii din Europa şi de a-i familiariza cu metodele moderne de pregătire. Puțină lume știe, însă, că el este format ca sportiv de performanță de profesorul Otto Hell, la Clubul Sportiv Școlar Piatra Neamț, echipă cu care a cucerit 3 titluri de campion național. Fostul handbalist Alexandru Acsinte este conferenţiar universitar – doctor şi, totodată, şef al catedrei de jocuri sportive la Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii Bacău. În această calitate, și-a format o părere despre profesorii de educație fizică și sport, de astăzi.

“Profesorii de educaţie fizică de astăzi sunt unii dintre absolvenţii noştri de ieri. Ca în fiecare domeniu, sunt şi plusuri şi minusuri. Eu, personal, sunt mândru de mulţi dintre cei cărora le-am fost profesor şi mai târziu coordonator de grad didactic. Normal, sunt şi unii care nu confirmă, dar eu am fost învăţat să văd jumătatea plină, aşa că în ceea ce priveşte absolvenţii cu specializare handbal, pe care i-am coordonat în a obţine gradul didactic 1, pot spune că sunt oameni care nu au motive să renunţe la performanţă. Pot spune că în cei 21 de ani de când sunt în Bacău, am avut parte de experienţe extraordinar de variate şi interesante”, mărturisește lectorul EHF, care are o părere personal și despre situaţia handbalului românesc din acest moment: ”Ne-am obişnuit să blamăm şi să ne autoflagelăm, dar cred că există tineri capabili şi valoroşi în România, oameni extrem de bine pregătiţi. Cred că principala problemă e lipsa disciplinei, care exista înainte de 1989”. (C. SOROCEANU)

Articolul precedentPrăpastia mediilor după Evaluarea Națională
Articolul următorSportul nemțean în presă și arhive