0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Restanțe în campionatul județean

Cetatea Târgu Neamț-Unirea Roman 0-1 (0-1)

Gazdele au practicat un joc confuz, nereușind să realizeze nimic deosebit, poate cu excepția lui Ilioi și Sandu, care au arătat oarecare bunăvoință. În minutul 70, Rusu de la Cetatea a fost eliminat de pe teren pentru lovirea intenționată a adversarului. Unirea a combinat mai bine și își merită victoria. Golul său a fost înscris de Bârgăoanu, dintr-o lovitură liberă de la 20 m. (N. H. Sorin, Ceahlăul, sâmbătă, 13 septembrie 1969)

Viitorul Săvinești-Bradul Roznov 1-1 (1-0)

După victoria din Cupa României, Viitorul a lăsat o impresie submediocră în prima etapă a campionatului județean. Deși au deschis scorul în minutul 3 prin Apetrei, săvineștenii au slăbit ritmul, permițând oaspeților să se apere și să contraatace vioi. În minutul 78, Mitocaru a egalat dintr-o fază confuză. (M. Ioniță, Ceahlăul, sâmbătă, 13 septembrie 1969)

Derby-ul seriei la Roman, în divizia C

Duminică, 14 septembrie, ora 10, pe stadionul 23 August din Roman, se va disputa derby-ul  campionatului diviziei C, seria întâi, între două foste divizionare B – Victoria din localitate și Foresta Fălticeni. Înaintea partidei, jucători și antrenorul formației Victoria Roman vor fi premiați de către Direcția județeană Loto-Pronosport cu obiecte și materiale sportive pentru locul întâi obținut în seria întâi a Cupei de Vară.

În atenția suporterilor!

CS Ceahlăul invită pe toți iubitorii fotbalului din Piatra Neamț la consfătuirea de lucru care va avea loc astăzi, la ora 18, în sala sporturilor Ceahlăul. Vor fi abordate probleme legate de activitatea echipei de fotbal în actualul campionat. (Ceahlăul, sâmbătă, 13 septembrie 1969)

Fericitul minut 71…

Ceahlăul-Metrom Brașov 1-0 (0-0)

Deși nu s-a înscris decât un singur gol, partida de duminică a avut un farmec al ei, determinat poate de ambiția brașovenilor de a produce cu orice preț o surpriză la Piatra Neamț, sau poate de calmul neobișnuit cu care gazdele au știut să aștepte fericitul minut 71, în care tribunele au exclamat, trezite din letargie, ceva ce semăna a triumf. Trecuse aproape un sfert de oră de căutări febrile în rândul ambelor echipe și, în sfârșit, Ceahlăul reușește prin excelentul șut al lui Niță, de la aproximativ 30 de metri perpendicular pe poarta lui Szalad, să depășească obișnuita perioadă a studierii adversarului. Am admirat, în câteva rânduri, intervențiile precise ale lui Gheorghe Aurel, curajul lui Mitrofan, nevoit să părăsească terenul în urma unei ciocniri periculoase cu un atacant brașovean, precum și faza creată de Nicoară, la care Meder a expediat balonul exact în brațele portarului advers. Parte a doua a jocului este la fel de disputată, Ceahlăul încercând să-și activeze atacul prin contribuția extremelor, complet neinspirate până atunci. Golul pietrenilor survine într-o periodă în care se părea că partenerii lor aflaseră, în sfârșit, antidotul atacurilor din ce în ce mai violente: la o lovitură liberă laterală, Zaharia expediază balonul în careu și Meder, scăpat o clipă de sub supravegherea strictă de până atunci a lui C. Dumitru, se înalță dintr-un buchet de jucători și înscrie spectaculos în minutul 71, pecetluind soarta întâlnirii. (Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 16 septembrie 1969)

Ceahlăul: Mitrofan (Diaconu) – Nicoară, Iencsi, Aurel Gheorghe, Zaharia, Niță, Dragu, Enache, Negustoru, Meder, Rențea (Stănculescu).

Clasament:

1. Portul Constanța  5  4  0  1  11-3  8
………………………………………….
7. Ceahlăul              5  3  0   2   5-6   6

FC Argeș la Piatra Neamț

Pregătindu-se în vederea partidei de duminică cu Dinamo Bacău, formația FC Argeș, antrenată de Constantin Teașcă, onorează spectatorii din Piatra Neamț. Cu această ocazie, coechipierii lui Dobrin vor susține o întâlnire amicală cu jucători Ceahlăului, partidă ce se anunță utilă ambelor formații în vederea meciurilor de campionat pe care le vor susține în cadrul etapei a 6-a. Partida este programată pentru mâine, 18 septembrie, ora 16, 30. Biletele au fost puse în vânzare la agenția din Piața Alexandru cel Bun, vis-a-vis de teatru. (Ceahlăul, miercuri, 17 septembrie 1969)

Divizia C

Constructorul Piatra Neamț – Minerul Gura Humorului 4-1 (1-1)

Prima reacție a cititorului care nu a asistat la această partidă și nu cunoaște niciun amănunt privitor la desfășurarea ei, poate fi una de satisfacție: Constructorul a învins la un scor categoric, reparându-și parțial golaverajul “șifonat” serios în etapa precedentă. De aceea, ne grăbim de la bun început să precizăm că cele trei goluri în plus ale gazdelor au fost realizate într-o periodă în care adversarii aliniau pe teren doar 8 jucători, trei dintre ei fiind eliminați din joc. În minutul 4, Bogdan centrează, Ciocan luftează, dar Stoti trimite balonul în plasă și este 1-0. Peste 13 minute, Nae Ion de la Minerul stabilește egalitate trimițând balonul puternic, din apropiere, cu capul; între minutele 52 si 55 jocul este oprit și 3 componenți ai formației oaspete sunt invitați să părăsească terenul pentru injurii la adresa arbitrului. În minutul 61 se execută o lovitură de colț și Cojocaru reia în poarta oaspeților, din apropiere: 2-1; o fază identică în minutul 63, când Nistor înscrie pentru 3-1. Cojocaru majorează rezultatul în minutul 66: 4-1. Formația învingătoare: Iencsi – Agachi, Cojocaru, Ghegheșan, Aprofirei, Panțâru, Bogdan, Ştefan, Ciocan, Stoti, Hanganu (Nistor). (Constantin Aldea, Ceahlăul, miercuri, 17 septembrie 1969).

Victoria Roman – Foresta Fălticeni 1-1 (0-1)

La sfârșitul partidei am auzit mulți spectatori confirmând că nu vor mai veni la meciuri (nici acasă, nici în deplasare). Cauza ar fi acest semieșec al formației favorite în derby-ul seriei întâi, disputat între formația locală Victoria și Foresta Fălticeni. Iar unele apostrofări la adresa jucătorilor și antrenorului, din timpul și după terminarea partidei, nu fac cinste unui public devotat ”până la paroxism” favoriților săi. De ce să nu recunoștem și meritele echipei oaspete în rezultatul fixat pe tabela de marcaj? Echipa gazdă, nu are încă un coordonator, un om care să gândescă acțiunile îndreptate ca un tir asupra porții adverse; de asemenea, este necesară o mai mare mobilitate în apărare. Totuși, călcâiul lui Ahile îl constituie linia de mijloc, care trebuie să asigure buna coordonare a jocului. Oaspeții au deschis scorul în minutul 4 prin Bodo. S-a făcut egal prin autogolul fostului romașcan Iancu în minutul 79. Ne-au plăcut de la gazde doar Decu și Zavera – și categoric nu ne-au satisfăcut Otic, Apostol, Sârcu I și Radu Florian (G. M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 17 septembrie 1969)

Campionatul județean de seniori (etapa a doua)

Relonul Săvinești – Bradul Roznov 1-0 (0-0)

Partida dintre cele două echipe a nemulțumit pe numeroșii ei spectatori: foarte multe pase la adversar, preluări greșite, degajări la întâmplare și în afara terenului. Jucătorii de la echipa din Roznov s-au apropiat mai des de poarta Relonului, dar înaintașii au fost deficitari la capitolul finalizare, ușurând sarcina apărătorilor gazdă. Cea mai mare ocazie de gol a oaspeților a fost aceea din minutul 15, când Mitocaru, scăpat singur pe contraatac, de la numai 3 metri de poartă, a ratat  o ocazie rarisimă voind… să înscrie spectaculos! După pauză, jocul echipei Relonul s-a înviorat, Georgescu fiind un pericol pentru poarta oaspeților; apărarea Bradului, în frunte cu Anghel și Ponici, respinge însă totul. Dar, în minutul 84, la o minge ce nu se anunța periculoasă, Vartolaș de la Relonul înscrie din apropiere: 1-0. Finalul partidei îi găsește pe oaspeți în atac, dar nu mai pot să schimbe soarta partidei. (Marin Gh. Ioniță, Ceahlăul, joi, 18 septembrie 1969)

Unirea Roman – Moldova Roman 26-0 (10-0)

Scorul ne scutește de comentarii. Au înscris aproape toți jucătorii de la Unirea: Petrescu (7), Munteanu (4), Şimon (3), Bârgăoanu (3), Boată (2), Dominte (2), Nazare (1), Tusz (1), Ciofu (1), în plus, Cucoș și Mușat de la Moldova  au marcat câte un autogol!… (Ceahlăul, joi, 18 septembrie 1969)

Laminorul Roman – Volanul Bicaz 4-2 (1-1)

Ne-a surprins plăcut forma bună a echipei din Bicaz în prima repriză. După pauză însă, romașcanii sunt aceia care “apasă pe accelerator” și reușesc să-și impună superioritatea. Au înscris pentru Laminorul, Andreescu (2) și Otic (2), respectiv Olan (1) și Hacman (1) pentru Volanul. La sfârșitul partidei, antrenorul romașcanilor – Costică Lazăr – ne ruga să nu evidențiem niciun jucător din echipa pe care o antrenează. Nu o vom face; în schimb, vom semnala jocul slab al portarului Branchi și al fundașului central Iamandi. (George M. Groapă, Ceahlăul, joi, 18 septembrie 1969)

Clasament: 1. Unirea Roman 4 puncte; 2. Cimentul Bicaz 4 puncte; 3. Celuloza Piatra Neamț 3 puncte.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul – FC Argeș 1-1 (1-0)

Formația pietreană a făcut în compania jucătorilor argeșeni (din rândul cărora n-au lipsit cunoscuții Dobrin, Niculescu și Barbu) o partidă frumoasă, manifestând multă vervă de joc. Scorul de egalitate cu care a luat sfârșit întâlnirea amicală dintre cele două formații a fost realizat prin golurile marcate de Zaharia (min. 30, din penalty) și Roșu (min. 72). Gazdele au avut inițiativa în cea mai mare parte a jocului, ratând prin Meder, în finalul partidei, doua mari ocazii de gol. (Ceahlăul, vineri, 19 septembrie 1969)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Metalul București – Ceahlăul Piatra Neamț 2-0 (1-0)

Formația pietreană a avut de disputat duminică, în cadrul etapei a 6-a, o partidă dificilă: joc în deplasare cu una dintre echipele fruntașe ale seriei, recomandată și de eficacitatea liniei ei de atac, care o situează pe primul loc la capitolul goluri înscrise: 16. Prima repriză s-a desfășurat într-o notă de ușoară dominare a gazdelor, care s-au lovit însă cu regularitate de zidul apărării pietrene. Nicoară, Iencsi, Gheorghe și Zaharia au reușit să stăvilească în marginea careului acțiunile ofensive ale bucureștenilor, sau, în situații mai dificile, să le destrame prin intervenții sigure. Gazdele au reușit totuși să deschidă scorul în minutul 35, în urma unei lovituri indirecte din careul de 16 metri: mingea expediată de Iancu a ricoșat în colțul porții din piciorul unui apărător pietrean. Al doilea gol al Metalului a căzut târziu, în finalul partidei la o ezitare a apărării noastre, care i-a lăsat “nestingheriți” pe doi atacanți bucureșteni să joace balonul și să înscrie în cele din urmă prin Emil Dumitru în minutul 83. Şi astfel, formația pietreană care a părut prea convinsă că poate obține un rezultat favorabil pe terenul din șoseaua Pantelimon, a părăsit terenul învinsă, deși gazdele nu au fost mai bune și nici nu au avut mai multe situații de a înscrie. Ceahlăul a utilizat următoarea formație: Mitrofan – Nicoară, Iencsi, Gheorghe, Zaharia, Niță (Seceleanu), Dragu, Pătrașcu (Rențea), Negustoru, Meder, Stănculescu. (Constantin Aldea, Ceahlăul, marți, 23 septembrie 1969)

Clasament

1. Poli Galați  6   5  0  1   11-8  10
…………………………………………….
10. Ceahlăul 6   3  0  3    5-8     6

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa Penicilina la volei

Între 12 și 14 septembrie, echipa feminină de volei Ceahlăul, care activează în prima divizie a țării, a participat la Iași, alături de Start Lodz (campioana Poloniei) și formația Penicilina din localitate, la un foarte util turneu de verificare, înaintea începerii campionatului. Deși au pierdut ambele întâlniri, pietrencele au evoluat cu mult curaj, fiind pe punctul de a furniza chiar o surpriză în compania echipei poloneze (de care a fost întrecută, în cele din urmă, cu scorul de 3-1). Interesant de remarcat că în cea de-a doua întâlnire, susținută duminică împotriva Penicilinei, în afara turneului, Ceahlăul a câștigat cu 3-2, la capătul unei partide de mare luptă, în care gazdele au folosit mare parte din timp primele lor 6 jucătoare. În mod deosebit au fost remarcate de antrenorul Constantin Hâncu, jucătoarele Iulia Popa și Ana Gheorghe. (Ceahlăul, miercuri, 17 septembrie 1969)

HANDBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia națională școlară

Duminică s-au disputat primele întâlniri din cadrul diviziei de handbal a școlarilor și juniorilor. După succesul înregistrat de elevele Şcolii Sportive din Piatra Neamț, prin calificarea la finala pe țară a acestei competiții, devine interesantă de urmărit evoluția lor în actuala ediție. Jucând la Bacău, în prima etapă, în compania echipei Liceului Pedagogic, handbalistele pietrene au obținut cu destule dificultăți victoria, cu scorul de 8-6 (3-4), având în Lorina Moscovici principala realizatoare (7 puncte). Dacă de la această deplasare n-ar fi lipsit nemotivat talentatele Elena Drob și Angela Ivașcu, jocul putea fi câștigat mult mai lejer. În schimb echipa de băieți a Școlii Sportive din Piatra Neamț a pierdut pe teren propriu întâlnirea cu Școala Sportivă oraș Gheorghe Gheorghiu-Dej. Scor final: 20-14 (14-6) pentru oaspeți. Deși învinși, pietreni au dovedit că vor avea un cuvânt greu de spus în ceea ce privește șefia primei serii a diviziei. Dar ei au de insistat încă mult atât asupra organizării jocului în apărare, cât și a oportunității atacului-capitole cheie ale succeselor viitoare. Eșecul lor nu s-a datorat numai taliei înalte a adversarilor, ci, în special, lacunelor semnalate mai sus. (prof. Chiril Cricopol, Ceahlăul, joi, 18 septembrie 1969)

BASCHET

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cupa României

Constructorul Piatra Neamț – Constructorul Iași 51-73 (20-39)

Alcătuită ad-hoc cu prilejul turneului de calificare în divizia B desfășurat în vară la Piatra Neamț, formația pietreană, care a fost lipsită de “rodare” fie și în cadrul unui campionat județean de baschet, constituia ”ab initio” o victimă sigură a divizionarei ieșene, care prezenta numeroase atuuri, începând cu acele deloc neglijabile calități, care se numesc omogenitate, continuitate, maturitate în joc și… prezența unui antrenor. Întâlnirea celor două echipe a constituit un spectacol de factură mediocră, desfășurat într-o sală anemic populată. Oaspeții, s-au impus mai ales în prima repriză, când au și luat avantajul substanțial ce le-a permis câștigarea fără emoții a partidei. Formația pietreană s-a descurcat cu greutate în această parte a jocului, în fața și sub panoul advers, manifestând o ineficacitate exasperantă. Greșelilor de apărare li s-au adăugat slăbiciunile atacului. Repriza a doua a dat naștere unei dispute mai echilibrate, apărarea gazdelor fiind mai bine organizată, și mai agresivă, lucru care i-a pus în dificultate pe ieșeni. Atacul a funcționat și el mai bine, datorită lucidității lui Petre Bălănescu și Gheorghe Olteanu în coordonarea jocului. Pentru pietreni, cele mai multe puncte au fost reușite de Bălănescu (12), Brânzei (8) și Apopei (8). Ne exprimăm speranța că în actualul sezon se vor găsi soluții pentru valorificarea acestui valoros lot de jucători pietreni – Virgil Apopei, Petre Bălănescu, Gheorghe Olteanu, Gheorghe Lașcu, Petre Brânzei – care pot alcătui o echipă serioasă și de perspectivă în municipiul Piatra Neamț, unde avem nu numai baza materială necesară dar și o pepinieră cu tradiții, care se numește Şcoala Sportivă de Elevi. (Constantin Bostan, Ceahlăul, miercuri, 24 septembrie 1969)

Articolul precedentNaţionala de junioare, a 5-a la EUROPEAN OPEN
Articolul următorBrazilia 2014 – sferturi de finală / Şi-au rămas doar patru