Quarter final - Netherlands vs Costa Rica

* 10 titluri mondiale (Brazilia – 5, Germania – 3 şi Argentina – 2) şi-l dispută pe cel din „ţara cafelei”

„Calculul hârtiei” a marcat sferturile de finală de la Cupa Mondială. Favoritele s-au calificat în semifinale (suspansul era doar în privinţa meciului Franţa – Germania), întregind un cvartet cu 10 titluri mondiale, din care jumătate aparţin gazdelor braziliene. Nici Olanda nu e mai prejos, având trei finale mondiale (1974, 1978 şi 2010). Toate, e drept, pierdute.

Germania – plictisitoare, Franţa – temătoare

„Pomul lăudat” al sferturilor a amintit de Germania – Franţa 2-0, din Mexic 1986. Atunci Brehme a deschis scorul în minutul 9, iar Voller l-a închis în minutul 89. Acum, nemţii au marcat în minutul 13, prin Hummels. Apoi, nimic interesant. Germanii nu au mai atacat, că n-au avut de ce, iar pe contraatac le-a lipsit… Voller. Franţa a atacat ceva-ceva, dar nu prea mult, ca să nu ia gol!

Poemul lui Luiz şi „cumpăna” lui Neymar

Sud-americanii de la ora 23 (Brazilia – Columbia) s-au arătat a fi mai vioi, poate şi pentru că temperatura mai scăzuse sau din cauza temperamentului latin. Cele două formaţii au oferit un meci plăcut ochiului, mai ales după ce o eroare de marcaj a oferit Braziliei pe tavă un nesperat de uşor şi rapid 1-0 (Silva, minutul 7). O altă fază fixă va aduce golul ca un poem al lui Luiz (69) şi calificarea în semifinale pentru Selecao. Rodriguez a redus din handicap, dintr-un penalty corect acordat (80). Meciul s-a încheiat nefericit pentru Neymar: lovit la coloană de un adversar, starul brazilian a fost la un pas de paralizie, după cum au constatat medicii.

Ghinionul „drăcuşorilor roşii”

Pe jumătate trebuie să-i dăm dreptate lui Maradona, chiar dacă FIFA l-a interzis pe stadioanele de la Mundial (nu pentru coca, cum vă închipuiţi, ci pentru că vorbeşte gura fără el). Fostul „mare” îl… admiră pe Messi, dar nu-i place Argentina asta. Sâmbătă, nu ne-au plăcut nici Argentina, nici Messi. După ce Higuain a marcat rapid (8), Argentina a părut mai curând dornică să-şi conserve avantajul, decât să arate mostre de artă fotbalistică. Probabil că nu vor uita cele 25 de minute în care junii belgieni i-au masat în propria jumătate de teren, nici dacă iau titlul mondial în faţa Braziliei. În rest, am remarcat două „drăcuşoare” discutând amical cu un argentinian în tribune, pe antrenorul Sabella foarte aproape de a se pocni cu capul de banca tehnică şi… infarctul gigantului Di Stefano (88 ani).

Fotbalul nu a mai fost nedrept

De data asta, fotbalul nu a mai fost nedrept. Olanda a reuşit calificarea la penalty-uri, după ce a dominat mai bine de 115 din cele 120 de minute ale partidei cu Costa Rica. Portarul Navas, barele porţii sale (în două situaţii), râul, ramul…, toate au stat în calea supervedetelor portocalii, astfel că, după două ore, s-a împlinit miracolul unui 0-0. Inspiraţia lui Van Gaal de a schimba portarul (!!!!!), cele două penalty-uri apărate de „rezerva” Krul şi execuţiile profesioniste ale lui Van Persie, Robben, Sneijder şi Kuyt, au adus „portocala mecanică” în faţa Argentinei. Greu pentru Messi împotriva unei echipe care şi-a „programat” portar pentru penalty-uri!!!! (M. CONSTANTINESCU)