0:00

Medicul, între bugetar și privat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După ce Colegiul Medicilor din România și-a anunțat, anul acesta, calendarul de proteste, Ministerul Sănătății a început negocierile. Cea mai tăioasă temă pe care mai-marii de la Capitală vor trebui s-o „opereze” cu mare grijă este cea legată de salarizarea medicilor. Situația incertă în care sunt medicii depinde de ceea ce vor obține în urma revendicărilor. Nici în judeţul Neamț situația nu este diferită. Doleanțele sunt multe și vizează crearea unui sistem medical nou, în care medicii să fie mulțumiți de salarii, să beneficieze de condiții mai bune de muncă și să nu mai fie blamați. Președintele Colegiului Medicilor (CMR) din Neamț susține că, după aceste negocieri, se vor lămuri anumite aspecte legate de statutul medicului din România. „În funcție de negocieri se va vedea dacă se vor parcurge toate etapele sau ne vom opri la o anumită etapă. Nu se mai poate merge la modul acesta. Cuțitul este la os și pur și simplu nu mai putem să acceptăm ca lucrurile să se deruleze ca până acum”, a declarat dr. Iosif Koszeghi, președintele CMR Neamț.

Clasificarea medicilor

Una din probleme mult discutate pe tema sănătății este aceea a clasificării medicilor. Astfel, propunerile sunt ca acei medici care hotărăsc să muncească exclusiv în spitalele publice să fie fidelizați prin sporuri salariale, iar cei care vor să presteze și pentru clinicile private să fie plătiți cu jumătate de normă în spitalele publice. În acest sens, dr. Koszeghi nu vede nicio nepotrivire de caracter, iar limitarea activității o consideră nejustificată.

„În primul rând, medicina este o profesie, în general, liberală. Încă nu se știe dacă suntem bugetari sau dacă nu. Cu toate că bugetarul presupune că trebuie să primească salariul din bugetul statului. Ori noi, practic, aducem venituri unității în care lucrăm, în sensul că pentru banii luați de la Casa de Asigurări de Sănătate noi prestăm niște servicii. Noi nu suntem bugetari pentru că ne câștigăm banii aceia. În ceea ce privește faptul că avem această calitate de profesie liberală, în mod normal, eu pot să câștig cât pot să muncesc. Fie că lucrez la stat în perioada programului de muncă, ca după-amiaza să-mi ofer serviciile unei clinici sau unei unități sanitare, care este în regim privat, nu văd pe cine ar deranja pentru că pur și simplu este vorba despre efortul meu până la urmă. Dacă mie îmi permite timpul și efortul ca să pot să mai câștig în plus față de ceea ce iau de la stat este problema mea. Nu de ce s-ar pune barieră între aceste două”, a mai spus dr. Koszeghi.

În cadrul Consiliului Național al Colegiului Medicilor din România s-a votat un calendar al viitoarelor acțiuni de protest în condițiile în care solicitările nu își vor găsi rezolvare. Astfel, în luna august se vor face adunări de analiză și proteste privind starea sistemului de sănătate la nivel județean. În luna septembrie se vor organiza marșuri de protest și pichetări, iar în luna octombrie vor fi proteste pe tema legii conflictelor de muncă. Medicii avertizează că în cazul în care nu vor fi luate în seamă revendicările formulate, în noiembrie putem asista la demisii în bloc ale medicilor.

Marian TEODOROF

Articolul precedentSupărați pe rezultatele de la Bacalaureat
Articolul următor”Harnicii” din Parlament: Vlad Marcoci – colegul deputat