0:00

Reguli pentru spitalele care colectează medicamentele expirate de la populație, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Sănătății a venit cu instrucțiuni și reguli referitoare la modul în care spitalele pot colecta medicamentele expirate de la populație. Legea care prevede acest lucru este în vigoare încă din toamna anului trecut, dar abia de curând au venit și clarificări la modalitatea de gestionare a deșeurilor de medicamente neutilizate sau expirate. Conform normelor de aplicare, spitalele trebuie să aibă recipiente de colectare a deșeurilor de medicamente care vor fi amplasate în curte instituției, într-un spațiu special destinat. Accesul la acestea trebuie să se facă facil, iar zona va fi monitorizată de personal de pază sau sisteme de supraveghere video.

Cei care au medicamente neutilizate sau expirate pot să le depună la spitale publice sau private. Unitățile vor stabili un program de colectare a deșeurilor de acest fel, în anumite zile și după un program orar prestabilit. „Deșeurile de medicamente rezultate de la populație sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc.”, potrivit instrucțiunilor Ministerului Sănătății.

De menționat este faptul că deșeurile de medicamente se colectează separat de cele rezultate din activitatea medicală a unității sanitare. Normele prevăd o colectare selectivă. Medicamentele citotoxice și citostatice, se colectează în recipiente antiretur, din carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac din polietilenă care să nu permită scurgeri de lichid. Medicamentele lichide aflate într-un recipient cu potențial înțepător sau tăietor (fiole din sticlă, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale), trebuie colectate în  recipiente specifice acestora, prevăzute cu sistem de închidere temporară și definitivă. Deșeurile care sunt în recipiente sub presiune se colectează separat de celelalte categorii, fără a fi eliminate prin incinerare.

Fotografie de la Aleksandar Pasaric: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/medicamente-natura-statica-tableta-comprimate-7605733/

(G. S.)

Articolul precedentEvaluatori de la examenele naționale nu vor mai putea corecta de acasă
Articolul următorSimfonii Cromatice la Biblioteca Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.