0:00

  •  deschiderea Centrului de Permanență de la Bicaz este amânată pe o perioadă nelimitată
  • unul din cei 5 medici minim necesari s-a retras din motive personale
  • “Eu am spus de la bun început că medicii nu se înghesuie la acest centru. Acum ne aflăm în postura în care din 5 medici au mai rămas doar 4”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz

Deschiderea Centrului de Permanență de la Bicaz este amânată pe o perioadă nelimitată. După ce s-au întrunit toate condițiile pentru ca unitatea medicală din Bicaz să fie deschisă, ușile au rămas neclintite. Pentru ca centrul să poată funcționa, aici, ar fi trebuit să fie minim cinci medici și cinci asistenți medicali pentru a asigura gărzile. Medicul desemnat coordonator pentru activitatea din Bicaz spune că aceste condiții s-au îndeplinit, dar nu pentru mult timp, deoarece unul din medici a fost nevoit să se retragă. Acest lucru nu poate decât să amâne deschiderea Centrului de Permanență până când se va mai găsi un alt medic. Acest demers poate fi unul dificil, în condițiile în care mulți medici de pe Valea Muntelui și din zona Bicazului fug de acest centru.

„Unul din cei cinci medici s-a retras din motive personale, dar și pentru că nu avea numărul de credite necesar pentru a profesa. În aceste condiții suntem nevoiți să mai căutăm un medic. Este foarte greu pentru că medicii nu vor să vină aici. Va fi cel mai greu centru deoarece sunt foarte mulți neasigurați în acea zonă care vor dori să apeleze la servicii medicale. Tocmai din acest motiv medicii se feresc. Eu consider până la urmă că e și o formă de voluntariat”, a declarat dr. Elena Adina Grama.

Nici edilul Bicazului nu are prea multe motive pentru a fi optimist. Acesta ar fi vrut să dea centrul în folosința bicăjenilor încă din timpul zilelor orașului, dar interesul scăzut al medicilor de familie a făcut ca momentul să fie amânat. „Eu am făcut tot ce se putea face. Directorul Morenciu, de la DSP, a venit și a văzut condițiile. A fost impresionat și ne-a spus că nu sunt probleme cu numărul de medici. Eu am spus de la bun început că medicii nu se înghesuie la acest centru. Acum ne aflăm în postura în care din cinci medici au mai rămas doar patru. Când se va mai găsi și al cincilea vom putea să deschidem”, a declarat Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz.

Potrivit Ordinului nr. 697/ 20122, art. 9 alin. 6 „în situaţia în care se doreşte înfiinţarea unui centru de permanenţă dar numărul medicilor din zonă este mai mic decât numărul minim de cinci, atunci pot fi cooptaţi medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenţi în medicina de familie în anul III de pregătire pentru a constitui echipele de gardă necesare funcţionării centrului de permanenţă”. Deocamdată, cei aproximativ 70.000 de oameni din Bicaz și din 14 comune de pe Valea Muntelui vor trebui să se „mulțumească” cu serviciile Ambulanței și cu câțiva medici de familie, care, din nefericire, nu doresc să vină în sprijinul semenilor și la Centrul de Permanență.

Marian TEODOROF

Articolul precedentGrumăzești: În sfârșit, asfalt!
Articolul următorPolițiștii, cu ochii pe contrabanda „de sezon”