Un studiu realizat de portalul imobiliar Storia.ro în colaborare cu D&D Research asupra siguranței vieții în 42 de orașe din România a situat Moldova, alături de Maramureș, ca cele mai nesigure zone din România.
La studiu au participat 93.532 de cetățeni. Cercetarea efectuată se bazează pe evaluările acordate de români orașelor și cartierelor în care locuiesc și se bazează pe indicatori cum ar fi: costul general al vieții, accesul la instituțiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul din mediul urban, spațiile verzi, situația transportului public și accesul la instituțiile educaționale. Rezultatele unui asemenea studiu au impact deosebit asupra investorilor, a celor care sunt interesați de investiții imobiliare etc.
În topul celor mai nesigure orașe se regăsesc Suceava (locul 41 cu un punctaj de 60,63), Bacău (locul 39 cu un punctaj de 61,23), Vaslui (locul 36 cu un punctaj de 62,01) și Piatra Neamț (locul 35 cu un punctaj de 62,07). Iașiul ocupă poziția a 19-a în timp ce Botoșani este pe locul 31.
Suceava însă are parte și de o „onoare” distinctă, aceea de a avea cartierul perceput ca cel mai nesigur din România: Ițcani. Pe locul 3 în această categorie regăsim cartierul Alecu Russo din Bacău. Studiul a concluzionat că: „În general s-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraș și siguranța resimțită de cetățeni. Astfel, orașele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300.000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100.000 sunt considerate cele mai nesigure. Mai mult, orașele cu grad ridicat al siguranței au și un produs intern brut ridicat și o rată a șomajului scăzută, de sub 4%”.
Pentru o comparație a datelor, iată câteva date semnificative. (V.B.)