0:00

Prefectura Neamţ: 25 de localităţi monitorizate din cauza gripei aviare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPentru că s-a confirmat gripa aviară în județ, Prefectura Neamț a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor și a convocat Unitatea de decizie locală, marţi (31.01) dimineață, la ora 9:00. Prefectul Niculina Dobrilă a spus că situaţia trebuie tratată cu foarte mult calm şi a recomandat seviciilor publice judeţene deconcentrate să acționeze cu profesionalism.

„Vreau să cred că serviciile publice județene deconcentrate își cunosc atribuțiile și acționează așa cum trebuie. Este o situație oarecum de excepție, nu vrem să creăm panică, vrem doar să aplicăm procedurile și normativele pe care le cunoaștem și avem convingerea că totul va fi în ordine. Rog autoritățile locale să desfășoare activități zilnice de patrulare în zonele afectate, astfel încât orice cadavru să fie imediat preluat de DSVSA”, a declarat Niculina Dobrilă.

Dr. Sorin Ulea, directorul DSVSA Neamț a precizat că, în continuare, se primesc probe însă până astăzi, 31 ianuarie, „sunt confirmate doar cele două probe transmise pe 18 ianuarie și 25 ianuarie, de la Bâtca Doameni, respectiv Bistrița. După data de 25 ianuarie nu a mai apărut nimic„.

În privința calității apei potabile, populația nu ar trebui să-și facă nicio grijă, a spus Ionuț Cătălin Dughir, directorul Companiei Apa Serv Neamț. „Am introdus monitorizarea mai atentă, chiar suplimentară a apei, astfel încât, dacă s-ar întâmpla vreo modificare a parametrilor, să luăm măsuri imediate. Deocamdată, nu sunt probleme, deoarece noi captăm de la 3 metri adâncime”.

S-a votat un plan de măsuri specifice, instituindu-se la nivelul județului Neamț a unei zone de control numită zonă de supraveghere, monitorizare cu o rază de 10 kilometri, zonă care va include localitățile: Vaduri, Viișoara, Agârcia, Bisericani, Bistrița, Scăricica, Vădurele din comuna Alexandru cel Bun; Preluca, Oanțu, Pângărăcior, Pângărați din comuna cu același nume; Dumbrava Roșie, Brășăuți din comuna Dumbrava Roșie; Gârcina, Cuejdiu și Almaș din comuna Gârcina; Gura Văii, Popești, Turturești din comuna Girov; Dobreni, Negrești, Sarata și Cășăria din comuna Dobreni; Săvinești și municipiul Piatra Neamț. (Ana MOISE)

Articolul precedentMarile orașe ale Moldovei considerate „zone nesigure”
Articolul următor„Un stejar” – prima premieră din 2017 la Teatrul Tineretului Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.