0:00

Marea actriță Ileana Stana Ionescu a încetat din viață, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Ileana Stana Ionescu alături de Dionisie Vitcu, la Teatrul Tineretului

O nouă tragedie lovește lumea culturală din România. Marea actriță a teatrului și filmului românesc, Ileana Stana Ionescu a încetat din viață.

Ea a activat și pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț între 1959 și 1965. După aceea s-a mutat la București unde a jucat la Teatrul Național.

Tot ce s-a petrecut în teatrul din Piatra Neamț a fost minunat. Anii cei mai frumoși ai tinereții noastre, vorbesc și în numele soțului meu, i-am petrecut acolo. Datorită teatrului am cunoscut această frumoasă țară, am umblat mult prin sate, am reprezentat «Soacra cu trei nurori», n-am să uit asta niciodată, am cunoscut țara asta de care m-am îndrăgostit și pe care n-aș părăsi-o niciodată”, declara Ileana Stana Ionescu.

Teatrul Național I.L. Caragiale a postat un mesaj de condoleanțe pe pagina de Facebook: „Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță in l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în “Școala femeilor” de Molière. În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – „Troienele”, Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – “Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013).

Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei!”.

Z.C.

Articolul precedentShow de zile mari Andra la Piatra Fest 2024
Articolul următorCamerele de bord, folosite pentru sancționarea șofatului agresiv
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.