Dinu Huminiuc 01

Unul dintre artiştii plastici importanţi ai Filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Dinu Huminiuc va împlini vineri, 10 octombrie, 59 de ani. Născut în satul Brătuleşti din comuna ieşeană Strunga, viitorul artist urmează primele cinci clase în satul natal, iar din clasa a şasea va urma la Liceul de artă “Octav Băncilă” din Iaşi.

În capitala Moldovei va avea prilejul că asiste sau să participe la evenimentele culturale ale vremii din acest oraş (expoziţii, concerte, teatru) dar şi să capete experienţe fundamentale pentru viitorul lui artistic de la marii profesori cu care va intra în contact (Mircea Ispir, Liviu Suhar, Ion Buzdugan, Iftimie Bârleanu) sau va fi în compania colegilor săi mai mari, artiştii – Neculai Păduraru-Clici, Iancuţ, Mihai Ciuoaru, V. Parghel, C. Catargiu, Iosif Haidu, Fraţii Buliga, Gheorghe Zărnescu, Ilie Bostan, M. Pamfil, T. Mocanu ş.a. După terminarea liceului, va urma cursurile Facultăţii de arte plastice din Cluj (Institutul “I. Andreescu”), la clasa profesorilor Paul Sima şi Victor Ciato.

După absolvire se va întoarce la Iaşi, la o căsuţă în Ţicău, unde, închis în casă câte 14-15 ore pe zi, va lucra cu materiale neconvenţionale (lemn, ştraifuri de carton, ipsos, ceramică, sticlă etc) obiecte de artă. Se va căsători cu Maria Lozonschi din Piatra Neamţ, pe care o cunoscuse într-o vacanţă de Crăciun (ea, studentă la ştiinţe economice), iar din 1981 se va instala definitiv la Piatra Neamţ, integrându-se în mişcarea plastică nemţeană.

Va expune pe simezele nemţene şi în ţară, se va implica, împreună cu colegii de la Filiala Neamţ a UAP, în multe proiecte comune dar şi cu scriitorii nemţeni. Astfel, va ilustra o serie de cărţi ale poetului Emil Nicolae şi revistele literare din Neamţ (Conta, Panteon, Antiteze), dar şi din Iaşi (Convorbiri literare), Satu Mare (Poesis), Bacău (Ateneu).

După debutul său expoziţional din 1977, de la Cluj şi Alba Iulia, va participa la numeroase expoziţii personale sau colective, tabere de creaţie sau bienale de la Piatra Neamţ, Iaşi, Suceava, Bucureşti, Bacău, Târgu Mureş, Sibiu, Baia Mare, Oradea, Budapesta ş.a. Dinu Huminiuc este recunoscut ca fiind unul din cei mai importanţi pictori români care au realizat pictură în frescă la numeroase biserici, cele mai cunoscute fiind Horaiţa, Gâdinţi, Grinţieş, Vaduri, Piatra Neamţ. Artistul a obţinut Marele premiu la “Voroneţiana” (Suceava, 1985), Premiul pentru grafică la Saloanele Moldovei (Bacău, 1991), Premiul Inspectoratului pentru cultură Neamţ (1991), Premiul Uniunii Artiştilor plastici din România la Bienala “Lascăr Vorel” (Piatra Neamţ, 1997). În 2008 va fi declarat Omul anului în artele plastice de ziarul Ceahlăul. Lucrările artistului se află în colecţiile unor instituţii de stat, muzee din România, Franţa, Spania, Germania, Israel, Italia, dar şi în numeroase colecţii particulare.

Întrebat dacă un artist are nevoie şi de sinceritate în arta pe care o face, Dinu Huminiuc a răspus: “În tinereţe am avut o idee de genul ăsta. De aceea poate şi expun foarte puţin. Nu ţin neapărat să mă duc eu la lume, la public. Am vrut ca, încet-încet, lumea să ajungă la lucrările mele. Nu vreau să arăt pe stadioane ce «ou de aur» am făcut eu. Pe pământul ăsta nu vin piramidele la tine, ci te duci tu la ele. E mult orgoliu în ceea ce spun. Un artist trebuie să aibă şi orgoliu”.

Nicolae SAVA

Articolul precedentBăncile scot la licitație imobilele datornicilor
Articolul următorDIICOT Neamţ, nemulţumită de pedeapsa pentru Lucian Darie