Liceul cu Program Sportiv (LPS) Roman este singura unitate de învățământ din Neamț care a fost inclusă în programul-pilot „o masă caldă pe zi” pentru prevenirea abandonului școlar. Elevii care învață aici s-au putut bucura, în ultimii doi ani școlari, de un prânz gratuit, singura condiție fiind aceea de a nu avea absențe. Liceul are în structura sa elevi începând cu ciclul primar, dar și copii de grădiniță.

lps romanDirectorul liceului, prof. Ticu Lupușoru declară că programul ce se aplică începând cu anul școlar 2016-2017 este de mare ajutor pentru copiii ai căror părinți nu-și permit să le asigure pachețelul zilnic, mai ales că elevii sunt, în acest fel, și motivați: „Faptul că elevii noștri au primit, gratuit, mâncare caldă în ultimii doi ani școlari este un lucru foarte bun, mai ales că elevii de gimnaziu învață după-amiaza și au putut servi masa înainte de cursuri. Doar că, în fiecare din cei doi ani, programul a fost implementat foarte târziu. De exemplu, anul acesta s-a asigurat mâncarea elevilor prin catering și a fost aplicat de la sfârșitul lunii aprilie și până la mijlocul lunii iunie, când s-a terminat anul școlar. Acum doi ani a început, undeva, în luna mai, atunci mâncarea s-a pregătit la cantina liceului. Noi înțelegem că este dificilă implementarea lui, până se aprobă banii în guvern, până când ajung fondurile la primării, poate programul a fost mai greu de demarat, fiind la început. Nu știu, ar fi bine dacă ar începe din primul semestru, copiii sunt foarte încântați”.

Școala are în jur de 900 de elevi, anual, dar nu toți beneficiază de acest program, adaugă directorul Ticu Lupușoru, iar pentru cei mai buni liceeni, există anumite gratuități oferite de școală. Potrivit unui comunicat oficial, Ministerul Educației Naționale a lansat, pe 3 septembrie, în dezbatere publică pentru 30 de zile, proiectul de ordonanță de urgență pentru prelungirea programului „o masă caldă pe zi”, tot sub formă de pilot, tot pentru 50 de școli din țară cu risc de abandon școlar. Proiectul, în forma actuală, o copie care poartă inclusiv data proiectului din 6 decembrie 2017 (AICI), propune majorarea alocației bugetare la 10 lei pe zi pe fiecare elev, față de 7 lei până acum. Costul include taxa pe valoare adăugată și cheltuielile de transport, pe lângă produsele alimentare propriu-zise. Rămâne de văzut când va fi adoptat, în ce formă și de când va putea fi aplicat. (C.I.)

Articolul precedentL3 CSM Ceahlăul şi-a prezentat obiectivele şi a chemat autorităţile locale alături de echipă
Articolul următorL3 CSM Ceahlăul reînvie celebra pepinieră de fotbalişti de la Piatra Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.