Agenția Națională de Integritate anunță astăzi, 8 mai 2018, că a prins în off-side un primar, un consilier local și un funcționar de primărie, care au încălcat regimul incompatibilității și… al averii personale.
Potrivit comunicatului ANI, s-a constatat că Dorel Dorneanu, primarul comunei Corni, județul Botoșani, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 – 29 septembrie 2013, pentru că ”a deținut și exercitat simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale «O. Băncilă», județul Botoșani, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ”.
O altă lovitură în moalele integrității a primit-o Neculai Mărăscu, consilier local al comunei Tarcău, Neamț, care, în mandatul trecut, s-a aflat în incompatibilitate, fiindcă, ”în perioada 18 septembrie 2012 – 06 iunie 2016, a deținut simultan funcția de consilier local și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al S.C. Tarcău Multiserv S.R.L. (societate înființată și aflată sub autoritatea Consiliului Local al comunei Tarcău, județul Neamț), încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) coroborate cu dispozițiile art. 91, alin. (1) și (3) din Legea nr. 161/2003”.
Cea mai ”valoroasă” lovitură este în cazul unei funcționare din Primăria Șcheia, Suceava, în cazul căreia ANI a constatat ”existența unei diferențe nejustificate, între averea dobândită și veniturile realizate”.
În cazul Ralucăi Elena Pîțu, contabil șef în primăria comunei Șcheia, ”Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 207.364 lei (aproximativ 49.113 euro), între averea dobândită și veniturile realizate de către persoana evaluată în perioada exercitării funcției publice. Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Suceava, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către persoana evaluată”.
Toți împricinații au fost informați că, în cazul lor, s-a declanșat procedura de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Cei trei au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare. Prevederile legislative încălcate de cei trei se regăsesc, de asemenea, în comunicatul oficial al ANI, aici. (ZCH News)