vadana vernisaj 1

Galeriile “Lascăr Vorel” din Piatra Neamţ găzduiesc, începând de sâmbătă, 1 februarie, o expoziţie retrospectivă cu lucrările pictorului Gheorghe Vadana, decanul de vârstă al artiştilor plastici din Neamţ, care împlineşte astăzi 83 de ani – La mulţi ani, domnule profesor! – şi aproape 50 de ani de activitate creatoare.

Gheorghe Vadana şi-a serbat astfel, alături de colegi, de prieteni şi de iubitorii tablourilor sale, ziua de naştere. Născut la 3 februarie 1931, în Poiana Teiului, judeţul Neamţ, viitorul pictor a urmat Facultatea de Arte Plastice Iaşi, pe care a absolvit-o în 1967, la clasa profesorului Adrian Podoleanu, an în care devine şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Expune în Piatra Neamţ începând din 1978, fiind prezent la aproape toate manifestările colective şi la saloanele judeţene organizate de Filiala UAP Neamţ. De asemenea, participă la expoziţii de grup în Iaşi (Galeriile Cupola, 1985), Bucureşti (Galeriile municipiului Bucureşti, 1985, 1995), Târgu Mureş (1987), precum şi în străinătate, la Strasbourg (1991), Valencia (1991), Venezuela (1991), Martelly, Ungaria (1995). A realizat numeroase expoziţii personale în Piatra Neamţ, dar şi la Târgu Mureş (1980).

Tema predilectă a tablourilor lui este peisajul, de la munte, cel de pe Valea Bistriţei fiindu-i cel mai drag artistului. La cei 83 de ani ai săi, pictorul este cunoscut atât publicului iubitor de artă nemţean, cât şi din ţară fiind un nume important în pictura contemporană românească.

De-a lungul vieţii profesorul Gheorghe Vadana  a desfăşurat o activitate artistică bogată, precum şi o implicare serioasă în societate, numele său fiind direct legat de înfiinţarea Liceului de Artă “Victor Brauner” din Piatra Neamţ. Lucrările sale le regăsim în muzee şi colecţii particulare din ţară şi din străinătate, în ţări precum: SUA, Canada, Australia, Israel, Venezuela, Ungaria, Germania, Franta, Belgia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Rusia, Moldova. Despre artist şi tablourile sale au vorbit la vernisaj scriitorul şi criticul de artă Lucian Strochi şi pictorul Ştefan Potop, preşedintele filialei nemţene a UAPR. Expoziţia este deschisă până la 15 februarie, când simezele filialei vor fi oferite pictorului Aurel Stanciu din Bacău. (N.S.)

Articolul precedentO întâmplare hazlie cu poetul Nicolae Boghian
Articolul următorDirectorul Ulea de la DSV Neamț, cercetat de ANI