ceahlau 16

* „Salut prezența tuturor ansamblurilor folclorice din țară și de peste hotare”, a declarat Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ

* „Este, dacă vreți, un schimb de experiență între națiuni, sub aspect cultural”, a precizat Carmen Nastasă, directoarea Centrului „Carmen Saeculare”

Vreme de câteva zile, județul Neamț ține capul de afiș al culturii autohtone, și nu numai. Încă de săptămâna trecută, în ținutul Neamțului are loc cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Ceahlăul”, la care iau parte formații din Muntenegru, Grecia, Turcia, Macedonia, Bulgaria și România. Organizatorii festivalului sunt Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.

La această ediţie participă formaţiile: „Iskra” din Muntenegru, „Havsa Beledizesi” din Turcia, „Kitka” din Macedonia, „Pautalia” din Bulgaria, „Agios Ioannis o Theologos” din Grecia, „Cununa Apusenilor” din Gilău, „Mara” din Sighetul Marmaţiei, „Dor” din Sarighiol de Deal (Tulcea), „Vadvirag” din Ciceu (Harghita) şi „Floricică de la munte” din Piatra Neamţ.

Ediția din acest an a festivalului folcloric vine și cu o noutate, pentru că sunt organizate parade ale portului popular și spectacole cu toate formațiile participante în patru orașe ale județului: Piatra Neamț, Târgu Neamț, Bicaz și Roznov.

Manifestarea a debutat, vinerea trecută, când pe străzile din Piatra Neamț au defilat toate ansamblurile participante la festival, punctul de plecare fiind la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”. În aceeași zi, după deschiderea oficială a festivalului a avut loc un spectacol folcloric ce a ținut până seara târziu. Calendarul manifestărilor a  fost întregit de un simpozion și lansarea cărții „O viață închinată dansului popular – Gheorghe Rotariu”. În cea de-a doua zi, sâmbătă, parada ansamblurilor din cele șase țări s-a mutat în Târgu Neamț, unde, cu acest prilej, a fost organizat și un specacol folcloric.

O zi mai târziu, duminică, toți competitorii s-au mutat la poalele legendarului munte sacru al românilor, Ceahlăul, unde administrația publică locală a organizat, în Poiana Cailor, Ziua Muntelui. A fost unul din cele mai importante momente ale întregului festival, pentru că, așa cum avea să remarce primarul comunei Ceahlău, Dumitru Coroamă, „degeaba festivalul poartă numele muntelui Ceahlău, dacă nu are loc și aici, în acest loc încărcat de tradiție și istorie”.

„La poalele Pionului”

Pentru ca sărbătoarea să-și merite pe deplin titulatura, manifestările folclorice au fost completate și de lansarea volumului intitulat „La poalele Pionului: Comuna Ceahlău – crâmpeie de istorie”, coordonat de Daniel Dieaconu și Mihai Bulai. „Comuna Ceahlău rămâne una interesantă: are potențial deosebit. Muntele și Parcul Național Ceahlău sunt în mare parte în comuna noastră, stațiunea Durău e în perimetrul ei, lacul Izvoru Muntelui o mărginește de la Bistricioara la Pârâul Mare. Mănăstirea Durău și Centrul Pastoral «Daniil Sihastru» sunt în comuna Ceahlău, la fel și mănăstirea de maici de pe pârâul mare, iar în satul Schit, printre ruinele Palatului Cnejilor te întâmpină albă, înaltă și maiestuoasă, de aproape cinci secole, biserica mănăstirii Pionul. Dacă biserica veche de lemn din Răpciuni a ajuns la Muzeul Satului din București, au rămas pentru ceahlăuani și pentru cei care ajung pe aceste locuri bisericile din lemn, monumente de artă religioasă, de la Bistricioara și de la Schit”, este descrisă zona în acest volum.

„Schimb de experiență între naţiuni”

 Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Piatra Neamț, principalul responsabil al întregii manifestări, și-a exprimat mulțumirea pentru succesul de care se bucură întregul eveniment. „Văd că sunt foarte mulți oameni, de diferite vârste, care se arată iubitori ai folclorului. Cu siguranță că toți cei care vor participa în calitate de spectatori la acest festival vor fi extrem de încântați de tot ceea ce vor vedea. Este un moment foarte important pentru noi, nemțenii, pentru că ni se oferă posibilitatea să cunoaștem specificul folcloric al fiecărei țări participante. Este, dacă vreți, un schimb de experiență între națiuni, sub aspect cultural. Fiecare are ce învăța de la ceilalți. Mulțumim reprezentanților administrației publice locale din cele patru orașe în care sunt organizate spectacole, pentru sprijinul pe care ni l-au oferit ca lucrurile să decurgă atât de bine”, a spus șefa de la „Carmen Saeculare”. Ieri, a fost rândul bicăjenilor să se bucure de explozia de sunet și culoare. După obișnuita paradă a portului popular, organizată în centrul orașului, formațiile participante au oferit un spectacol de zile mari, la Clubul Cimentiștilor.

Paradă şi la Roznov

Pentru astăzi, de altfel ultima zi a festivalului, este programată, cu începere de la ora 14, o paradă pe străzile din Roznov, urmată de un spectacol dedicat localnicilor de ansamblurile din cele șase țări. Spectacolul de gală al festivalului va avea loc tot astăzi, de la ora 19, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor. „Mulțumesc tuturor oficialităților care au decis să fie alături de noi, în această zi, la poalele muntelui sfânt al românilor. Salut prezența tuturor ansamblurilor folclorice din țară și de peste hotare. Să vă dea Dumnezeu sănătate și petrecere frumoasă!”, a spus șeful Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță.

„Prezența ansamblurilor folclorice în județul nostru ne onorează, pentru faptul că, prin ele, sunt reprezentate tradițiile și obiceiurile specifice fiecărei regiuni în parte, fiecărei țări vecine, fiecărei țări prietene. Pentru mine este un moment de bucurie sufletească, pentru că văd strânși laolaltă oameni care iubesc folclorul și știu cât de important este acesta pentru identitatea fiecărei națiuni!”, a opinat și prefectul de Neamț, George Lazăr.

ceahlau 04

ceahlau 05

ceahlau 10

ceahlau 11

ceahlau 12

ceahlau 13

ceahlau 14

carmen nastasa 01

carte ceahlau

Alex SÎRBU

Articolul precedentBilete de tratament, cu trimitere medicală
Articolul următorChiuituri și mici