Judecătoarea Gabriela Baltag (Tribunalul Neamţ – foto) a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă al Asociației Magistraților din România (AMR), dat publicităţii vineri, 2 septembrie, că “între actualul ministru al justiției și corpul de magistrați sunt diferențe ireconciliabile”.
După reproşurile aduse ministrului Justiţiei în urmă cu câteva zile, AMR revine şi solicită premierului Dacian Cioloş chiar demiterea Ralucăi Alexandra Prună.
“În cele aproximativ zece luni de mandat, doamna ministru Raluca Alexandra Prună a generat, ca rezultat al numeroaselor poziții inacceptabile, lipsite de fundament, exprimate de la înălțimea funcției asumate, fără a înțelege impactul acestora în societate și, mai ales, consecințele ce se răsfrâng asupra imaginii sistemului judiciar, o ruptură adâncă între funcția publică ocupată și corpul de magistrați, dovedind, în aceste condiții, că nu mai există niciun remediu pentru reintrarea în parametrii unei stări de normalitate”, se precizează în comunicatul AMR.
“Asociația Magistraților din România (AMR) nu își poate permite să ignore aceste aspecte ce conturează o situație regretabilă, dar reală, în contextul căreia doamna ministru nu mai aduce probe concrete că (re)prezintă o garanție pentru îndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor ce-i grevează portofoliul, din perspectiva dorinței de a înțelege și a pune în practică elementele definitorii vizând principiile, drepturile, libertățile, autoritatea legilor și a hotărârilor judecătorești.
Asociația Magistraților din România (AMR) precizează că sistemul judiciar trage un semnal de alarmă privind pierderile la care este expusă România prin păstrarea, în continuare, în fruntea Ministerului Justiției, a unei persoane ce, prin declarații publice impardonabile, duce la alterarea imaginii și credibilității unei puteri în stat.
Este timpul ca doamna Raluca Alexandra Prună să înțeleagă că funcția publică pe care o ocupa presupune mai mult decât o interpretare personală a ordinii sociale sau o deformare a realităților, ca responsabilitatea și rigoarea acestei funcții o obligă să părăsească imediat locul pentru care a dovedit că nu are vocație, dar, mai ales, dăruire”, se menţionează în acelaşi document. (M. CONSTANTINESCU)