Familia de judecători Baltag iese la pensie. Record cu 63 de magistrați pe lista CSM, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiGabriela și Vasile Baltag, judecători nemțeni, sunt pe lista ce va fi supusă aprobării CSM în 3 noiembrie pentru pensionare. Ambii soți au fost ani buni judecători la Tribunalul Neamț și acum vor ieși la pensie – Gabriela Baltag din calitatea de membru CSM și Vasile Baltag de inspector judiciar (detalii aici ).

Soții Baltag sunt singurii judecători din Neamț care au decis să se pensioneze acum, înainte de modificarea pensiilor speciale. Acesta este un jalon pe care statul roman ar urma să-l atingă până la finele anului pentru a avea acces la finanțarea europeană prin PNRR, potrivit liderului UDM Kelemen Hunor. Acesta a afirmat la postul național de televiziune că „nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. OK, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați”, citat de g4media.

Judecătoarea Gabriela Baltag a declarant că „profesia de magistrat este o profesie cu foarte mare responsabilitate, foarte mult consum nervos. Nu e ușor să reziști în această profesie până la 60-65 de ani. E ca și cum cineva ar dori să alunge judecătorii cu experiență din profesie”, potrivit aceleiași surse.

Perspectiva restructurării pensiilor speciale face ca în ședința CSM – Secția pentru judecători din 3 noiembrie să intre în aprobare cererile a nu mai puțin de 63 de judecători din țară care îndeplinesc condițiile. Înainte de a aproba aceste solicitări, Secția pentru judecători are pe ordinea de zi primul punct dedicat „măsurilor  urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanță, statutul judecătorului”. Forul propune 4 măsuri, între care o independență crescută pentru peședintele instanței și venituri în plus pentru magistații care rămân în activitate.

Familia de judecători Baltag iese la pensie. Record cu 63 de magistrați pe lista CSM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristina Iordache

Articolul precedentPetrecere de Halloween cu jointuri și cannabis întreruptă de polițiști
Articolul următorVânători-Neamț: Premii în bani pentru elevi cu performanțe deosebite la competiții școlare naționale și internaționale