reclama autocenter

Complexul Muzeal Judeţean Neamţ în colaborare cu Muzeul Naţional Bran, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Direcţia Judeţeană Neamţ a Arhivelor Naţionale deschide, joi, la ora 13, expoziţia Regina Maria-Regina tuturor Românilor, prilejuită de comemorarea a 75 de ani de la moartea Suveranei României Mari. Anul 2013 este unul în care aniversăm 170 de ani de la naşterea Reginei Elisabeta şi 120 de ani de la naşterea regelui Carol II-lea. Dintre toţi suveranii României, regina Maria a fost cea mai iubită de poporul român, fapt pentru care şi-a câştigat supranumele de Împărăteasa Românilor, Regina Mamă, Mama răniţilor.

Expoziţia reuneşte peste 140 de obiecte din colecţiile Muzeului Naţional Bran şi Muzeului Naţional de Istorie a României: obiecte de artă (pictură, sculptură, gravură de sec. XV-sec. XIX), piese de mobilier (sec. XVII-1/4 sec. XX), o impresionantă colecţie de cărţi poştale şi fotografii, care dispuse cronologic recompun viaţa Reginei, surprinzându-i cele mai semnificative momente şi argintărie de sec. XIX colecţionată de regina Maria pentru decorarea interiorului castelului său preferat, Branul. Este pentru prima dată când un patrimoniu atât de valoros atribuit reginei Maria poposeşte la Piatra-Neamţ. Pentru a-i cunoaşte personalitatea s-a recurs la reconstituirea unui fragment din dormitorul Suveranei de la Bran, cu piesele originale, pe care Regina cu mult gust le-a colecţionat.

Unul din cele mai preţioase obiecte care va fi expus în sala de expoziţii temporare a Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ va fi cravaşa reginei Maria, o piesă valoroasă nu doar datorită materialelor din compoziţia sa, cât mai ales prin faptul că pe măciulie, într-o montură de diamante, este înscrustată cifra Reginei.

Articolul precedentBiserica-mausoleu de la Mănăstirea Războieni
Articolul următorBancurile dirijorului Emanuel Elenescu

2 COMENTARII

Comments are closed.