0:00

Jandarmii s-au jucat de-a accidentul aviatic, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• la exerciţiu au fost prezenţi, în calitate de privitori, prefectul de Neamţ şi vicepreşedintele CJ în cămaşă

Timp de două zile, pe 4 şi 5 august, jandarmii montani de la posturile din Bicaz, Durău şi Vânători s-au antrenat, în masivul Ceahlău, ”pentru executarea întrunită a operaţiunilor de intervenţie şi identificarea celor mai bune practici în domeniul salvării montane şi generalizarea acestora pentru: căutarea, descoperirea, salvarea şi  executarea procedeelor tehnice specifice în acordarea primului ajutor în mediul montan”.

A fost de fapt un exerciţiu, parte a campaniei „Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!”, începută luna trecută, cu finanţare de la Consiliul Federal Elveţian. Exerciţiul a avut ca temă „Activitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ pentru căutarea, descoperirea, salvarea victimelor unui accident aviatic în masivul Ceahlău”, iar cei 30 de jandarmi şi 10 militari de la ISU au căutat victimele, le-au acordat primul ajutor şi le-au transportat la punctele medicale.

Jandarmii s-au jucat de-a accidentul aviatic, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Au fost exersate mai multe tehnici pentru salvarea victimelor de la înălţime, gen urcare în coardă, rapel, salvare din abrupt, coborârea cu targa a unei persoane accidente folosind tiroliana”, ne-a declarat maiorul Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamţ. „Pentru perfecţionarea acestor tehnici şi procedee, am avut sprijinul tehnic a patru instructori jandarmi din cadrul Centrului de Pregătire Montan Sinaia şi a doi ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar cu sfaturi din partea Serviciului Salvamont Neamţ. Prezenţi la exerciţiu, prefectul judeţului Neamţ, Vlad Angheluţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Manoliu (n.r. – care a venit în cămaşă şi a primit o pelerină de ploaie de la Salvamont), primarul comunei Ceahlău, Dumitru Coroamă şi directorul Parcului Naţional Ceahlău, Cătălin Gavrilescu au apreciat ca benefică activitatea, considerând oportună extinderea pregătirii şi în cooperare cu structurile similare din judeţele limitrofe şi au promis sprijin pentru găsirea unor soluţii în vederea dotării şi asigurării suportului logistic necesar pentru jandarmii montani”.

Jandarmii s-au jucat de-a accidentul aviatic, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Acum, văzuţi de pe margine, jandarmii sunt impresionanţi ca apariţie aliniată milităreşte şi se întorc cu toţii la comandă, exact la stânga, când pleacă în acţiunile de căutare. Singura lor problemă este că nu au atestate de salvatori şi, în aceste condiţii, nu e tocmai legal să intervină în situaţia în care viaţa omului chiar este pusă în pericol.  Însă, după cum ne-a asigurat maiorul Resmeriţă, Centrul de pregătire de la Sinaia i-a şcolit pe toţi cei 30 de jandarmi montani din Neamţ şi le-a acordat „competenţe pentru aplicarea unor tehnici de prim ajutor”. În altă ordine de idei, pentru asigurarea unor perimetre şi ca echipe de suport jandarmii – mai ales că-s proaspăt instruiţi – nu-s deloc de lepădat.

Un proiect de 1.900.000 franci elveţieni

Urmare a semnării unui acord cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian, în ianuarie 2013 a început perioada de implementare a proiectului ”Consolidarea capacităţii Jandarmeriei Române”. Un proiect prin care jandarmilor li se asigură stagii de pregătire şi dotare în valoare de exact 1.882.352,94 CHF (1.600.000 CHF contribuţie elveţiană şi 282.352,94 CHF contribuţia României), ”determinat de necesitatea adaptării capacităţilor Jandarmeriei Române la evoluţia constantă a practicilor la nivel european, din punct de vedere al modului de acţiune pe timpul marilor evenimente internaţionale, cât şi în privinţa siguranţei publice în zonele turistice montane, având ca sursă de inspiraţie modelul elveţian de acţiune”, după cum se precizează în comunicatul IJJ Neamţ. „Proiectul este structurat pe două obiective majore: dezvoltarea capacităţilor Jandarmeriei Române de gestionare a manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională, precum și consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane pentru o dezvoltare turistică durabilă”.

Articolul precedent„Consiliul Elevilor premiază iubitorii de carte!”
Articolul următorAvocata şpăgară a dat în judecată Baroul Neamţ