0:00

Un poet, prozator şi discret comentator al fenomenului literar interbelic este, desigur, şi Silviu Roda (n. 12 aprilie 1916, Roman – m. 10 martie 1939, Predeal), a cărui biografie conţine unele necunoscute ce se cuvin a fi cercetate cu o atenţie specială. Un istoric literar din Roman, Nicolae Gr. Steţcu (1), i-a cercetat, în detaliu, biografia şcolară şi unele dintre manuscrisele inedite, rămase de la poetul Silviu Roda, pe care le descrie cu o anume scrupulozitate. E necesar să precizez că poetul Silviu Roda a colaborat la următoarele reviste literare: „Foc tînăr”, „13”, „Frize”, „Peisaj literar”, „Manifest”, „Festival”, „Prepoem”, „Analele Romanului”, „Cuvântul literar”, „Familia”, „Gând nou”, „Claviaturi”, „Iconar”, „Semne”, „Revista Fundaţiilor Regale” şi altele.

Se impune, de asemenea, să menţionez că Silviu Roda împreună cu Ion Sofia Manolescu a editat revista literară „Foc tînăr”, care a apărut într-un singur număr, la Roman, în iulie 1934. Aici i se publică un excelent portret făcut de pictorul Aurel Vlad. Remarcabile, ideatic şi stilistic, sunt cele şase poezii pe care le publică în revista „Front literar” (1936–1939), condusă şi supervizată de poetul Vasile Spiridonică. Interesante şi demne de reţinut sunt şi informaţiile literare ce se găsesc în cele două epistole, necunoscute până acum, pe care Silviu Roda le trimite lui Vasile Spiridonică, poet delicat şi memorialist credibil. Regretabil este faptul că cele două plachete ale lui Silviu Roda, „Contingent 33” şi „Poeme cazone”, nu s-au publicat nici până astăzi.

Roman, 8 ianuarie 1937 / Str[ada] V[asile] Conta, nr. 7 / Stimate domnule Spiridonică,

Trimit revistei d[umnea]v[oastră] Front literar alăturata poemă (2), cu rugămintea de a o publica. Nu e scrisă de curând, ci, dimpotrivă, face parte dintr-o plachetă de «poeme cazone», care trebuia să apară la d[omnu]l «Iconar» încă din 1933.

Manuscrisul se mai află încă în posesia d[omnu]lui Mircea Streinul, care, după ce s-a exprimat favorabil tipăririi, l-a dat uitării, nerăspunzând apelurilor mele insistente, de a-mi comunica în ce condiţii s-ar putea trece la tipărirea volumului sau de a-mi restitui manuscrisul. Vă scriu acestea fiindcă aş dori ca odată cu poema, să apară şi o notiţă în revistă, în care să se exprime, în mod impersonal, nedumerirea asupra acestei chestiuni. În felul acesta, poate, va afla şi d[omnu]l Mircea Streinul, căruia am renunţat de mult să-i mai scriu, pentru că mi-e penibil să-i dau la vârsta lui lecţii de bunăcuviinţă, că e timpul să dea o lămurire. Prietenul nostru comun, d[omnu]l Ştefan Baciu (3), ştie şi d[omnia]sa ceva din această «afacere», întrucât îi împărtăşeam, mi se pare, prin scrisori, intenţiile mele de acum câţiva ani, de a tipări ceva la Iconar. În speranţa că nu abuzez prea mult de ospitalitatea Frontului literar, cerându-vă cele de mai sus, vă rog să primiţi cele mai cordiale salutări. Silviu Roda

[P.S.] Adresa din Bucureşti, unde mă reîntorc, din ziua de zece ianuarie 1937, Ionescu Marcel, Student, Căminul Ofiţeresc, Str[ada] Cobălcescu, nr. 28, Bucureşti.

Roman, 15 mai 1938 / Stimate domnule Spiridonică,

Îţi mulţumesc din inimă pentru cinstea pe care mi-ai făcut-o trimiţându-mi preţioasa plachetă Mări de fum4 şi iartă-mi acest întârziat şi timid răspuns la caldele d[umi]tale cuvinte. Cu regretul de a nu-mi putea mărturisi aici încrederea întreagă pe care o am în talentul d[umi]tale, ca şi în simţirea adâncă ce-l fundează, te asigur de plenitudinea momentelor, în adevăr rare, pe care lectura cărţii d[umi]tale mi le-a procurat. Folosesc acest prilej pentru a mă declara alături de d[umnea]ta în opera de grupare a tinerilor scriitori din ţară. Cu cele mai alese sentimente, al d[umi]tale, S[ilviu] Roda

[Domnului Vasile Spiridonică, Redactorul revistei Front literar, Braşov, Strada Magaziei, nr. 1].

NOTE

Originalele celor două epistole, inedite, se află la Biblioteca Academiei Române. Numere de inventar 223532–223533.

(1) Nicolae Gr. Streţcu – Silviu Roda în Şcoala nouă, 6, nr. 9, septembrie 1972, p. 42–44.

(2) Silviu Roda – Răzbunare în Front literar, 1, nr. 11–12, ianuarie-februarie 1937, p. 12.

(3) Ştefan Baciu – Silviu Rada în Praful de pe tobă. Bucureşti, Editura Eminescu, 1995, p. 543–550. 4. Vasile Spiridonică – Mări de fum. Poeme. Braşov, [Tipografia „Şoimii Carpaţilor“], 1938, 74 pagini. (Colecţia «Front literar»).

Nicolae SCURTU

Articolul precedentARTĂ PLASTICĂ / Feţele şi suprafeţele pictorului Cristinel Prisecaru (II)
Articolul următorCARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE