0:00

În premieră, Constantin Doru Băetu, dezvăluiri despre Postliceala neautorizată de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Preşedintele Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Sănătate „Laureatus” Botoşani, în calitate de persoană juridică iniţiatoare a Şcolii Postliceale Sanitare „Laureatus” Târgu Neamţ, autorizată prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 5070 din 17.09.2013 îşi exprimă punctul de vedere cu privire la activitatea Şcolii Postliceale Sanitare „Moldova” din oraşul Roman care desfăşoară „un proces didactic” total în afara legii pe raza oraşului Târgu Neamţ, mai exact în cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ.

Pe scurt, de existenţa acestei şcoli fantomă din Târgu Neamţ am aflat în timpul campaniei de promovare a şcolii noastre, când membrii echipei interacţionând cu cetăţenii oraşului mi-au adus la cunoştinţă că în Târgu Neamţ mai funcţionează de minim trei ani o altă şcoală sanitară. Am verificat informaţia, consultând site-urile de specialitate, respectiv site-ul ARACIP-ului şi site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale şi am constatat că în evidenţa Registrului Naţional al Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de nivel postliceal nu figurează în oraşul Târgu Neamţ această şcoală ca fiind autorizată sau acreditată.

Faţă de situaţia constatată m-am adresat în scris Primăriei Oraşului Târgu Neamţ şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ.

Potrivit răspunsului scris din partea Primăriei Oraşului Târgu Neamţ avem certitudinea că în cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ îşi desfăşoară activitatea Şcoala Postliceală Sanitară „Moldova” din oraşul Roman.

În conformitate cu răspunsul din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, Şcoala Postliceală Sanitară „Moldova” Roman nu poate organiza cursuri la specializările Asistent medical de farmacie şi Asistent medical generalist în altă locaţie decât cea pentru care este acreditată, respectiv în municipiul Roman.

Având în vedere răspunsurile clare şi tranşante a celor două instituţii mai sus menţionate, consider că singurii vinovaţi în această situaţie sunt conducerile celor două şcoli, respectiv conducerea Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ şi conducerea Şcolii Postliceale Sanitare „Moldova” Roman, care au indus în eroare atât populaţia oraşului Târgu Neamţ, dar, mai ales elevii înscrişi la această instituţie care, de fapt nu există, nefiind autorizată vreodată în oraşul Târgu Neamţ.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în anul 2013 a absolvit deja prima promoţie de asistenţi medicali, după parcurgerea unui ciclu de trei ani de studii la o unitate de învăţământ care de fapt nu există în oraşul Târgu Neamţ, obţinând diplome de absolvire în calificarea profesională Asistent medical, examenul de absolvire fiind susţinut la Şcoala Postliceală Sanitară „Moldova” Roman.

Mă întreb dacă aceste diplome pot fi recunoscute, ţinând cont de faptul că au fost obţinute în urma unui proces didactic neautorizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, deci care nu există.

Aceşti absolvenţi ai şcolii postliceale din Târgu Neamţ sunt potenţiali angajaţi în unităţi sanitare ca asistenţi medicali şi aş fi curios să ştiu dacă acele persoane care au susţinut tot demersul şi au desfăşurat aceste activităţi au curajul să fie pacienţi ai acestora.

În altă ordine de idei, pentru a puncta cât mai bine relaţia dintre conducerile celor două şcoli partenere, respectiv Şcoala Postliceală Sanitară „Moldova” Roman şi Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ vă voi prezenta un singur exemplu. După cum se desfăşoară activitatea şcolii sanitare fantomă din Târgu Neamţ aşa este şi ordinea cronologică în viziunea verticalului, imaculatului şi inegalabilului domn director al Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ Apetrei Gheorghe, care la încheierea contractului de închiriere spaţiu cu Şcoala Postliceală Sanitară „Moldova” Roman, unde se autointitulează având calitatea de proprietar al Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ (aceasta fiind şcoală de stat), astfel contractul de închiriere pentru anul şcolar 2012/2013 încheiat în data de 14.09.2012 a fost aprobat în Consiliul de Administraţie al Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ abia în data de 07.11.2012, iar prima tranşă din chirie fiind achitată anticipat conform contractului până pe data de 31.10.2012. Mă întreb de ce a mai fost nevoie de aprobarea în Consiliul de Administraţie al Colegiului „Ion Creangă” Târgu Neamţ din noiembrie 2012 când contractul de închiriere spaţiu era deja înregistrat, semnat şi ştampilat încă din data de 14.09.2102.

În contractul de închiriere spaţiu pentru anul şcolar trecut 2012-2013 nu s-a ţinut cont de numărul sălilor raportat la numărul claselor de elevi. Spre utilizare, conform contractului au fost închiriate doar trei săli de clasă şi un spaţiu pentru desfăşurarea activităţii de secretariat, totalizând 105 metri pătraţi. Mă întreb ce suprafaţă are fiecare sală de clasă, precum şi secretariatul şi unde au învăţat celelalte efective de elevi ale şcolii neautorizate. Cine a achitat cheltuielile pentru utilităţi în cazul Şcolii Postliceale Sanitare „Moldova” Târgu Neamţ, ţinând cont că în prevederile din contract nu se specifică acest lucru.

Pentru a mă face înţeles de ce m-am legat de aceste aspecte menţionate mai sus voi prezenta succint etapele prin care trebuie să treacă o şcoală pentru a funcţiona legal, etape pe care Şcoala Postliceală Sanitară „Moldova” Târgu Neamţ nu le-a parcurs pe durata a mai bine de trei ani de funcţionare:

* cerere evaluare ARACIP – dovada se face prin prezentarea numărului de înregistrare din partea ARACIP;

* procesul verbal înregistrat în registrul de procese verbale al şcolii mai sus menţionate, o copie a acestuia trebuind să existe la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ;

* hotărârea Consiliului ARACIP privind autorizarea/neautorizarea şcolii – dovada trebuind să fie postată pe site-ul ARACIP;

* emiterea Ordinului de Ministru pentru locaţia respectivă – dovada fiind existenţa acestuia şi postarea lui pe site-ul ARACIP şi afişat la avizierul şcolii.

Sper ca mesajul meu să fi ajuns şi la beneficiarii care frecventează aceste cursuri neautorizate şi să înţeleagă pentru a nu persista în aceeaşi eroare.

Concluzionez că, în cazul acestora mai întâi a avut loc botezul, apoi urmează să se nască copilul.

Nu pot încheia fără a mulţumi celor care şi-au prezentat oficial punctul de vedere, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ şi Primăria Oraşului Târgu Neamţ, care s-au sesizat şi au dat curs acestei situaţii făcând demersuri mai departe la instituţiile superioare pentru a nu exista un zid între discurs şi realitate.

Constantin Doru Băetu,

Preşedintele Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Sănătate „Laureautus” Botoşani

În premieră, Constantin Doru Băetu, dezvăluiri despre Postliceala neautorizată de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentCUVÂNT DE ÎNVĂŢĂTURĂ SPIRITUALĂ AL ZILEI
Articolul următorCeahlăul – Concordia Chiajna 3-1 (1-0). Ploaie de goluri pe Borzoghean

1 COMENTARIU

  1. Domnilor, Targu Neamt nu este singura locatie in care aceasta scoala (protejata de sefii ISJ) are deschise centre fantoma. Sunt si in alte judete. Verificati si veti fi uimiti ce „fabrica de bani” este aceasta scoala. Chiar credeti vreo clipa ca puteau face asa ceva fara complicitatea autoritatilor din domeniu?? Problema este ca aceasta fundatie din Botosani a incercat sa deschida, legal, o filiala in Targu Neamt si au deranjat „interesele” unora din zona. E bine ca supraveghem bacalaureatul sub toate formele dar aceste fabrici de bani, ilegale, functioneaza fara sa fie deranjate. Domnilor de la ISJ, credeam ca exista deja o comisie care verifica toate aceste aspecte, nu va rezumati doar la a scrie adrese si a da declaratii.

Comentariile sunt închise.