Într-un proiect de lege adoptat joi, 30 martie, Guvernul a decis să suporte acordarea salariului minim pe economie pentru ucenicii și stagiarii care sunt încadrați de către angajatorii care își desfășoară activitatea pe teritoriul României. Este vorba despre o primă măsură menită să încurajeze angajatorii să ofere o pregătire practică la locul de muncă, angajații urmând să primească, la finalizarea uceniciei sau a stagiului, certificate doveditoare și vor deveni forță de muncă calificată.

profesionala 01Poziția Guvernului este următoarea: “Angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia (între  unul și trei ani), de o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună (net), echivalentul în lei a 250 euro/lună, din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Finanțarea poate fi făcută din fonduri europene structurale și de investiții – asistența financiară nerambursabilă acordată României, conform legii și cu respectarea condițiilor finanțatorului, și din fonduri publice naționale. Contractele de ucenicie aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii, își produce efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate potrivit legislației în vigoare la data încheierii lor. Totodată, Guvernul a decis să acorde angajatorilor câte 1.350 de lei/lună (net), adică echivalentul a 300 euro/lună, pentru a stimula încheierea de contracte de stagiu cu absolvenți de învățământ superior. Suma se acordă pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate”.

Pentru început sumele necesare ar urma să fie suportate de la bugetul asigurărilor pentru șomaj în limitele aprobate pentru 2017 urmând ca ulterior să fie accesate fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Capital Uman.

profesionala 02Obiectivul proiectului de lege a fost descris de către Ministrul Muncii: „Urmărim să reducem cât mai mult șomajul și să avem personal calificat la locul de muncă, acesta putând oricând să se angajeze în altă parte dacă la sfârșitul acestei perioade, după ce nu va mai primi bani de la stat, angajatorul dorește să nu-l mai țină pe locul de muncă”.

Acest proiect de lege adoptat de Guvern ar urma să modifice Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și Legea nr. 355/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului spre adoptare. (V.B.)

Articolul precedentACTUALIZARE Raport sinistru de la Ambulanța Neamţ: 6 morți în 3 zile
Articolul următorGALERIE FOTO Ziua Jandarmeriei – înaintări în grad, premii şi sfinţirea troiţei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.