0:00

De Ziua Internațională a Toleranței, când românii au săvârșit prin vot alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte, iar poporul prieten pakistanez își amintea de alegerile libere câștigate de Benazir Bhutto cu 26 de ani în urmă, un pietrean n-a găsit altceva de făcut decât să arunce o reclamație în spațiul virtual. Și-a postat durerea în secțiunea rezervată municipiului Piatra Neamț pe domnuleprimar.ro. E acel site ce a impus o semnătură de trist renume în dreptul răspunsurilor atribuite lui Gheorghe Ștefan: Biroul Comunicare și Management Integrat. La Cluj, de exemplu, răspund serviciile și direcțiile vizate, mai rar Biroul de Presă. La Iași descoperim Serviciul Cabinet Primar, la Buzău răspunsul nu e semnat deloc, ceea ce-nseamnă că primarul Boșcodeală și-l asumă direct, în timp ce la Sibiu reclamațiile nu primesc răspuns. Romanul a adunat relativ puține reclamații, iar la Bicaz s-au plâns numai 13 oameni, între 2005 și 2010, care n-au fost băgați în seamă, la fel ca la Roznov și Târgu Neamț. O notă aparte face nimeni altul decât Vanghelie de la Sectorul 5. Fiecare răspuns e semnat, ștampilat, scanat și atașat în format pdf!

Gunoiul de Piatra Neamț și pungile europene, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pe un ton civilizat, pietreanul nostru dă glas unei dureri zugrăvite de regulă cu înjurături la fel de colorate ca gunoaiele care zboară prin tot orașul. El spune așa: Sistemul de colectare selectivă a deșeurilor nu mai este atât de selectiv și, mai mult, a devenit un pericol pentru sănătatea publică deoarece: 1. Din observațiile mele și nu numai, am constatat că unele mașini de gunoi încarcă mai multe tipuri de tomberoane; 2. Pubelele rămân în majoritatea cazurilor cu capacul deschis și gunoiul este împrăștiat în jurul acestora după vizita căutătorilor prin gunoaie deoarece acestea nu mai sunt încuiate în grilajele metalice speciale”. Reclamația nu necesită răspuns, ci acțiune. Dezastrul cotropitor operat de Brantner Servicii Ecologice SA a intrat cu totul în viețile noastre și nu vrea să plece, nu-l dă nimeni afară. Ne-am obișnuit cu măzăcia asta agreată de primar și consiliul local. De fapt nu suntem mai buni, câtă vreme ne complacem și plătim. De la gargara aia cu încurajarea preselectării și aplicarea tarifelor diferențiate corespunzătoare n-a răgușit și n-a roșit nimeni. Vine încă o iarnă peste, aleile și străzile secundare se vor înzăpezi, movilele de gunoi vor îngheța. Cel puțin înghețul taie duhorile și descurajează exploratorii tomberoanelor, că de exploatat are cine. Drept este că destui pietreni exploatează și ei gălețile colorate primite cu ani în urmă.

În repetate rânduri am semnalat că toată afacerea e croită prost. Potrivit principiului „plătești cât și ce arunci” corect este să cumpărăm saci biodegradabili, care să conțină în preț taxele de salubrizare respectând codul culorilor pe categorii de deșeuri. Pe urmă, după ce suntem încurajați la modul cinstit, n-au decât să intervină autoritățile și gunoierul asociat să impună disciplina, ținând însă costurile sub un control transparent.

Ca un făcut, în această perioadă, la Bruxelles, e o ceartă cruntă pe pungi după ce statele membre ale Uniunii și Parlamentul European au fentat interzicerea totală, până în 2020, a pungilor de plastic gratuite și introducerea de taxe pentru toate tipurile de pungi de transport din plastic, după cum rezultă dintr-un comunicat recent al Comitetului Regiunilor. Acordul încheiat prevede reducerea mediei anuale doar pentru pungile subțiri, de la 198 la 90 de persoană, ceea ce e puțin mai mult decât nimic într-un ocean de 100 de miliarde de tone de pungi de plastic aruncate în fiecare an în Europa. Disputa conține, evident, impunerea plasticului biodegradabil. Cum responsabilitatea ultimă a măsurilor de curățenie revine comunităților și autorităților locale, e cam greu de găsit amatori care să ghicească ce-o să se întâmple la Piatra Neamț.

Viorel COSMA

Articolul precedentDemisie din Consiliul Local Târgu Neamț
Articolul următorSă vedeți alegeri de-acuma …