0:00

Accesul în instituțiile publice, doar vorbe goale!

  •  „Suntem practic condamnați. Nu avem acces la nicio instituție publică, mai ales că majoritatea au mai multe etaje”, mărturiseşte o persoană ce se deplasează cu căruciorul
  • Primăria va face rampă, când va înfiinţa Biroul Unic
  • alte instituţii din oraş au construit rampe, dar ele nu corespund reglementărilor legale
  • 3% dintre locuitorii din zonă suferă de handicap locomotor

„Grija” pentru persoanele cu handicap la Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Conform legislaţiei româneşti, pliată după cea europeană, instituţiile publice sunt obligate să instaleze rampe de acces pentru persoanele cu handicap. Borduri înalte, uşi închise, rampe abrupte sau curbate sunt câteva din problemele cu care persoanele cu handicap se confruntă la intrarea în multe din instituţiile din Târgu-Neamț. Legea 448/2006 spune că, în calitate de cetăţeni cu drepturi depline, persoanele cu handicap beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi restul populaţiei. Au dreptul la demnitate, la tratament egal, la o viaţă autonomă şi la o participare deplină la viaţa societăţii.

Foarte multe persoane cu dizabilităţi din Târgu-Neamț ne-au semnalat, însă, faptul că toate acestea sunt doar vorbe, pentru că ei nu se pot deplasa din cauza obstacolelor pe care le întâlnesc pe stradă, a lipsei rampelor, a mijloacelor de transport care nu sunt adaptate sau a locurilor speciale de agrement.

Suntem practic condamnați. Nu avem acces la nicio instituție publică, mai ales că majoritatea au mai multe etaje. Dacă dorim să ajungem la un birou de la etaj, nu avem cum să ajungem dacă nu suntem însoțiți de cineva. Dar chiar și așa, mai e nevoie de o persoană care să ridice căruciorul pentru a ajunge la respectivul birou, pentru a putea semna un act. E o bătaie de joc care ține de zeci de ani și nimeni nu ia nicio măsură. Și-au construit câteva instituții niște rampe de ciment, fără bare de sprijin, fără nicio noimă, de zici că sunt făcute în bătaie de joc. Nici nu sunt practicabile, multe dintre ele fiind  prea înguste, ori prea distruse de vreme”, ne-a mărturisit o persoană cu probleme locomotorii, ce se deplasează cu căruciorul și care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea.

Lipsă adaptărilor obligă persoanele cu handicap să ducă o viaţă retrasă, pentru că nu pot ieşi în societate. Aceştia nu îşi pot îndeplini nici măcar obligaţiile de cetăţeni, pentru că nu pot ajunge la ghişeele instituţiilor. Nici administratorii magazinelor, farmaciilor, sau a locurilor de petrecere a timpului liber nu s-au preocupat prea mult să faciliteze accesul persoanelor cu handicap.

„Grija” pentru persoanele cu handicap la Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primăria face rampă la… Biroul Unic

Prima instituție, care ar trebui să respecte legea care obligă amplasarea de rampe pentru persoanele cu handicap locomotor este chiar primăria. Însă la Primăria Târgu-Neamț, chiar de la intrare, persoanele care se deplasează în căruciorul cu rotile sunt întâmpinate de scări pentru persoanele care nu au probleme locomotorii. E adevărat, există la cealaltă intrare în instituție, pe aleea ce duce la Ambulanță o rampă, dar care nu este conformă cu reglementările impuse de lege, care specifică: lățimea minimă a rampei – 90 cm; panta maxima – 2,5 cm la fiecare 30 cm de parcurs; elevația maximă pentru o cursă este de 75 cm și trebuie să existe o distanță minimă între barele rampei și zid de 3,75 cm. Barele trebuie instalate de ambele părți ale rampei, la mai puțin de 75 cm înălțime. Barele trebuie să fie continue și paralele cu planul rampei, continuând minimum 30 cm. Dincolo de aceasta, înclinate de sus în jos către sol. Capetele barelor trebuie rotunjite sau astfel proiectate încât să coboare lin spre perete, podea sau spre stâlpul de sprijin al barei.

„Grija” pentru persoanele cu handicap la Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nu mai amintim aici faptul că nicio instituție publică din Târgu-Neamț nu deține în interior o cale de acces pentru persoanele cu probleme locomotorii, pentru a se putea deplasa la etajele superioare. City-managerul Vasile Apopii ne-a asigurat că, odată cu construcția Biroului Unic din spatele instituției, va fi construită și o rampă pentru persoanele cu handicap locomotor la standardele impuse de lege.

„Grija” pentru persoanele cu handicap la Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Rampe… ca să fie

Singurele instituții din oraș care are o rampă conformă cu standardele impuse de lege se află la Agenția Județeană pentru Ocupare a Forței de Muncă , filiala Târgu-Neamț și la Casa „Culturii Ion Creangă”. O altă instituție care ar trebui să-și instaleze o rampă adecvată pentru persoanele cu probleme locomotorii care doresc să-și plătească taxele și impozitele este Direcția de Finanțe Târgu-Neamț. Aici practic există o rampă din ciment fără bare de sprijin și care pe deasupra mai este și impracticabilă din cauza unei bănci amplasate „inteligent” de către finanțiști, taman la intrarea pe rampă. Am purces și la alte instituții publice din oraș unde am găsit aceleași rampe construite în bătaie de joc: Spital, Poliție. La unele licee și școli generale există rampe, dar evident, nu la standardele impuse de lege. Ceva rampe mai de Doamne Ajută există la Liceul „Vasile Conta” și Colegiul Național „Ștefan cel Mare”.

„Grija” pentru persoanele cu handicap la Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cât contează 3%?

Conform datelor statistice ce ne-au parvenit de la Centrul de Integrare și Terapie Ocupațională (CITO) din Târgu-Neamț în zonă există aproximativ 500 de persoane cu handicap locomotor, adică 3% din numărul populației ce ajunge la circa 19.000 de cetățeni. Doar la CITO sunt în evidență 37 de copii cu probleme locomotorii din zona Târgu-Neamț. Norma prin care se impune obligativitatea amenajării clădirilor intituțiilor publice, ale celor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, locuințelor construite din fonduri publice, mijloacelor de transport în comun, a telefoanelor publice și a căilor de acces în vederea asigurării accesibilității persoanelor cu handicap este Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 102/1999 (art. 11) cu modificările și completările ulterioare.

C.T. STURZU

Articolul precedentCongresul din jobenul lui Crin
Articolul următorCAMPANIE Ceahlăul și Mesagerul: Casă pentru cinci îngeri!

1 COMENTARIU

  1. DRAGI REPORTERI DE LA CEAHLAUL AR FI BINE SA PUBLICATI SITUATIA DE LA CETATEA NEAMTULUI UNDE ACCESUL PERS CU HANDICAP E INTERZISA UNDE S-AU INVESTIT FONDURI EUROPENE SI AU FACUT CUM LE TRECE PRIN CAP ACCESUL IN CETATE E JALNIC PT ASTFEL DE PERSOANE NU MAI VORBIM DE ACCESUL IN MANASTIRILE DIN ZONA TG NEAMT ORICUM RUSINE ADMINISTRATORILOR DE JUDET SI COMUNE DIN ZONELE TURISTICE DIN MOLDOVA SUNTETI NDE PLANS NU MERITATI SALARIILE PE CARE VI LE PLATIM.

Comentariile sunt închise.