0:00

Gheorghe Iacomi, fiul munţilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vineri, 19 aprilie, se împlinesc 101 ani de la naşterea chirurgului Gheorghe Iacomi, unul din cetăţenii de onoare al municipiului Piatra Neamţ. S-a născut în 1914 la Piatra Neamţ, unde a urmat şcoala primară şi Liceul Petru Rareş. Rămas orfan de tată la 18 ani, până la terminarea liceului a stat mai mult pe lîngă biserică, iar preotul Iorgu Vasiliu credea ca va imbrăca haina preoţească. Din acest motiv fraţii şi prietenii l-au rebotezat Iorgu, apelativ pe care apoi l-a folosit toată lumea.

A studiat însă medicina, anii I-IV la Cluj şi anii V-VI la Bucureşti, absolvind-o in 1939. Trece prin toate treptele de confirmare a calităţii de medic, practicând medicina în Bucureşti între 1936 – 1939. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost medic pe front, mergând în prima linie până la cotul Donului. În 1942 a revenit la Piatra Neamţ, unde a profesat ca medic specialist chirurg (1942 – 1949) şi apoi ca medic primar chirurg până la pensionare, (1978) cu o întrerupere de 2 ani (1951 – 1952) când a pus bazele Spitalului Municipal Hunedoara, unde a fost atît medic chirurg cât şi director.

 În cadrul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ a fost medic şef de secţie, iar în perioadele 1948 – 1949 şi 1957 – 1958 a fost director al aceleiaşi instituţii. După pensionare a profesat în cadrul Policlinicii Piatra Neamţ la cabinetul de Medicină Sportivă, până în anul 1984. A fondat Filiala Neamţ a Uniunii Societăţilor de Ştiinţe Medicale din România (1948) şi a iniţiat Consfătuirile  Chirurgicale din Moldova (1971). A obtinuţ brevet de invenţie (colectiv) pentru patul de terapie intensivă (1966). A prezentat peste 600 comunicări în cadrul congreselor şi conferinţelor de chirurgie, din care circa 70 au fost publicate în revistele de specialitate. În 1981 i s-a conferit premiul „Bisturiul de aur”. Pe lângă pasiunea pentru profesia sa, Gheorghe Iacomi a dovedit şi o dragoste deosebită pentru natură, cu precădere pentru munte. A iubit mult muntele, a străbătut aproape în întregime Carpaţii României, peisajul stâncos al Pietrei Craiului rămânând permanent punctul său de referinţă. Marea sa dragoste a fost însă Ceahlăul. A fost membru al Clubului Alpin Român din 1939, făcând parte din colectivul de conducere al acestui organism. A fost, împreună cu bunul lui prieten profesorul Gh. Amaicei,  iniţiatorul concursurilor de drumeţie şi orientare turistică „Ştafeta munţilor” şi „Amicii drumeţiei” (prima ediţie desfăşurîndu-se  în Ceahlău, în 1974). A fost preşedinte al Asociaţiei Turistice „Prietenii Ceahlăului” şi preşedinte de onoare al „Alpin Club Petrodava” Piatra Neamţ. Sala de operaţie în care a profesat în cadrul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ îi poartă numele, o stradă din zona centrală a oraşului se numeşte Dr. Gheorghe Iacomi, iar Clubul Eco Turistic din Piatra Neamţ îi poartă numele. De altfel, la initiaţiva acestui club, în anul 1998  dr. Gheorghe Iacomi a fost declarat cetăţean de onoare post-mortem al oraşului Piatra Neamţ.

Articolul precedentPSD Neamţ merge pe mâna lui Gheorghe Nichita
Articolul următorO scriitoare uitată, un caz ciudat de istorie literară

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.