Duminică, 23 august 2015, către ceasurile prânzului, în curtea casei copilăriei lui George Enescu, din cătunul Liveni, a avut loc o manifestare menită să comemoreze cei 134 de ani scurși de când cel mai mare compozitor român a văzut lumina zilei. Organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Botoșani, în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani și Primăria comunei George Enescu, evenimentul s-a bucurat de susținerea Orchestrei simfonice a Filarmonicii din Botoșani, la pupitrul căreia s-a aflat maestrul Ilarion Ionescu-Galați.
Într-un cadru cu totul inedit, în bătătura anilor copilăriei enesciene, sub coroana pomilor încărcați de roadele verii și în fața unui public îndatoritor, s-au prezentat pagini celebre ale muzicii simfonice și lucrări de mare popularitate, așezate sub pecetea sonoră a primei rapsodii enesciene. Formula completă a orchestrei botoșănene a oferit cu generozitate și mult profesionalism sonorități alese cu grijă din tezaurul muzicii universale: Uvertura operei “Coțofana hoață” de Gioachino Rossini, un extras din muzica filmului “Superman” de John Williams, o suită din “Sunetul muzicii” de Richard Rodgers, Valsul nr. 2 de Dmitri Sostakovici, precum și alte lucrări miniaturale de Florin Simion, John Philipp Sousa și ale reprezentanților familiei Strauss.
Aflat într-o vervă remarcabilă, în ciuda celor aproape optzeci de ani, maestrul Ilarion Ionescu-Galați ne-a declarat: “Este o deosebită onoare pentru mine, și încerc o mare emoție, să mă aflu pe prispa casei din Liveni. Este un fapt de cultură care fixează în memoria publicului de aici conștiința unei existente de o mare importanță națională și internațională. Și este important, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în preajma Festivalului Enescu. Festival ce a început prin anii ’60 și de care mă leagă anii tinereții și faptul că am fost laureat al Concursului Enescu. Mulţumesc și acestei minunate formații a Filarmonicii din Botoșani, de care însuși Enescu a fost foarte legat”. (I.A.)