0:00

Bacalaureat de toamnă: Subiectele la limba română, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLuni au început probele scrise la sesiunea de toamnă a bacalaureatului, cu Limba şi literatura română.

“Variantele extrase, cu  numărul  9, au fost elaborate în conformitate cu programa de examen în vigoare, cu modelele postate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare pe site-ul oficial M.E.C.Ș. de la începutul anului școlar.

La subiectul I sunt propuse texte-suport semnate de către Nicolae Labiș (Dor căzut) pentru filiera teoretică-profil real, filieră tehnologică, filieră vocațională-toate profilurile, cu excepția profilului pedagogic, respectiv Radu Stanca (Preludiu de toamnă) pentru filiera teoretică-profil umanist și filiera vocațională-profil pedagogic. Ambele creații aparțin genului liric, abordând o temă comună, tratată însă original de către cei doi poeți, într-un inedit limbaj metaforic. Sarcinile de lucru vizează aspecte referitoare la nivelul lexical și semantic al limbii, la valențe expresive și stilistice ale unui text, permițând evaluarea unor competențe specifice formate pe parcursul claselor de liceu.

Textul de tip argumentativ de la subiectul al II-lea le oferă candidaților posibilitatea de a-și demonstra în primul rând competențele specifice redactării unei astfel de compuneri, dar și de a valorifica elemente de cultură generală, experiențe de viață sau de lectură referitoare la importanța implicării tinerilor în activități comunitare și la utilitatea cunoașterii biografiei unei personalități culturale sau științifice, cu diferențe și nuanțe firești pentru cele două categorii de profiluri.

La subiectul al III-lea, eseul de 2-3 pagini solicită prezentarea particularităților de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată (filiera teoretică-profil real, filieră tehnologică, filieră vocațională-toate profilurile, cu excepția profilului pedagogic), respectiv relația dintre două personaje din cadrul aceleiași specii epice. Textul previzibil ar fi Moara cu noroc, de Ioan Slavici, dar opțiunile candidaților s-ar putea îndrepta și către alte opere de referință aparținând altor autori, precum Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, Mircea Eliade sau Vasile Voiculescu. Reperele sunt clare, logice, corelate cerinței formulate, iar abordarea acestora, indiferent de ordine, permite obținerea unui punctaj bun.

În ansamblu, variantele de la disciplina Limba și literatura română au fost de nivel mediu, cu anumite cerințe complexe, cu inerente dificultăți pe care le presupune subtilitatea unui text liric sau discursul figurativ asociat acestui gen literar. Considerăm că un candidat care s-a pregătit pentru susținerea acestei probe poate să primească o notă de promovare”. – comunicat de presă ISJ Iaşi

Marţi, este programată proba scrisă de Limbă şi literatură maternă. Miercuri, candidaţii vor susţine examenul scris la proba obligatorie a profilului, iar vineri proba la alegere a profilului şi specializării. Rezultatele se vor afişa pe 31 august, până la ora 12:00. Eventualele contestaţii vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12:00 – 16:00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 3 septembrie. La sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat s-au înscris aproximativ 55.000 de candidaţi, potrivit Ministerului Educaţiei. În sesiunea iunie – iulie au promovat bacalaureatul aproape 67 la sută dintre candidaţi. (ZCH NEWS)

Articolul precedentGeorge Enescu – 134 Concert în bătătura din Liveni
Articolul următorBacalaureat de toamnă: Trei elevi eliminaţi în Suceava şi Iaşi
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.