0:00

Generatorul – cuiul din talpa Spitalului Judeţean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* “Ar trebui un generator automat”, a declarat Lucian Ciubotaru, fost manager SJN

* “Acum 23 de ani nu am întâmpinat probleme”, a precizat dr. Stelian Popescu, director SJN înainte de 1989

* “Un bun manager trebuie să aibă o orientare în ansamblu”, crede vicele CJ, Emilia Arcan

La Spitalul Județean Neamț este nevoie urgentă de un generator care să asigure alimentarea cu energie electrică în timpul unei pene de curent. De ce? Pentru că tot ceea ce înseamnă aparate medicale, de la UPU, ATI, Maternitate, Obstretică-Ginecologie ș.a., depind de energia electrică. Incidentul din 19 august aduce în prim-plan o problemă mai veche. Managerii care s-au perindat pe la conducerea celui mai mare spital din județ au făcut, după caz, ce au putut. Unii știau de problema de la spital alții nu s-au confruntat cu ea. Diferența au făcut-o treptele istoriei acestui spital care a fost construit cu petece, cu balast și șurubăreală. Am apelat la părerea unui manager dintr-o listă lungă de manageri ce a știut despre absența unui generator vital. Lucian Ciubotaru nu a vrut să facă o declarație oficială pentru că a spus domnia sa: „Nu sunt purtător de cuvânt și nici reprezentant al Consiliului Județean Neamț.” Cu toate acestea, fostul manager a fost și este în continuare o persoană publică. „Este nevoie de un generator. Pe vremea când am fost manager a existat un generator care pornea manual, vechi de când este spitalul și care nu mai făcea față. Pornea cu greu și funcționa pentru puțin timp. Știu că erau dificultăți și atunci. Echipa tehnică reușea să facă față situației cu greu. Bineînțeles că acolo ar trebui un generator automat. Aceasta ar fi situația cea mai rapidă. Se poate face un parteneriat public privat sau există varianta unui generator care să meargă pe gaz metan, un cogenerator care să încăzească și apa. Cea din urmă idee a fost o propunere de-a mea pentru un proiect mai mare. Bineînțeles că acestă variantă este una pe termen lung și mai costisitoare. Cel mai bine  ar fi dacă s-ar găsi fonduri pentru un generator automat”, a spus dr. Lucian Ciobotaru, fostul manager al SJU Neamț.

Cum era înainte de ’89

Nu suntem în măsură să aducem acuze și nici măcar să tragem la răspundere, dar putem întreba în numele celor care sunt pe paturile de spital, de ce nu s-a făcut nimic până acum? Am cerut un răspuns unui doctor, care a fost director la Spitalul Județean cu mulți ani în urmă, pe când generatoarele funcționau. „Directorul tehnic-economic se ocupa de această parte. Eu eram pe partea medicală. Fiecare avea atribuții foarte bine stabilite. Acum 23 de ani, vă dați seama, era totul nou. Nu am întâmpinat probleme cu generatorul și nu au existat incidente din cauza generatorului. Nu știu cum e acum și nu vreau să stârnesc animozități dar nu se punea problema de personal. Exista o echipă tehnică mare care găsea întotdeauna soluții și nu se punea problema banilor când venea vorba de reparații. Pentru a face performanță este nevoie și de bani, ori acum lucrurile sunt cum sunt”, a spus dr. Stelian Popescu, fost director al Spitalului Județean Neamț.

Părerea autorităților

Pana de curent de la Spitalul Județean Neamț nu a rămas fără ecou printre autorități. ”Domnul doctor Lazăr ar fi trebuit să se gândească și la așa ceva. În decursul a un an de zile, de când este managerul Spitalului Județean, ar fi trebuit să ia în calcul și lucrul acesta. Eu nu am auzit depre o astfel de solicitare la Consiliul Județean, mai ales că, după cum ați văzut, există o aplecare, în mod special, către acest spital, unde s-au făcut investiții, s-au adus dotări… Cum s-au găsit soluții pentru tomograf și alte echipamente, dacă se spunea că nu este generator sau se solicitau fonduri, se găseau soluții. Un bun manager trebuie să aibă o orientare în ansamblu”, a spus Emilia Arcan, vicepreședinte al CJ Neamț.

 Generatorul – cuiul din talpa Spitalului Judeţean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian TEODOROF

Irina CĂLIN

Articolul precedentBatjocorirea Teatrului Tineretului ia proporții
Articolul următorSoluții inedite pentru Centrala Ciupercă