Garda Națională de Mediu, instituție responsabilă cu protejarea mediului înconjurător, a decis să îmbine această misiune cu un ajutor acordat școlilor din mediul rural din România. Astfel, deoarece instituția beneficiază de fonduri pentru modernizare și retehnologizare, va disponibiliza câteva sute de calculatoare și laptop-uri aflate în perfectă stare de funcționare în scopul reutilizării de către elevi. Pentru aceasta, ea a lansat, în parteneriat cu organizația „Let’s do it, Romania!” concursul „Let’s Be Eco”, competiție adresată unităților de învățământ din mediul rural, al cărei obiectiv este distribuirea unor calculatoare/laptop-uri și birouri alocate în urma disponibilizării, în școlile din mediul rural.
Până în prezent la concurs s-au înscris 649 de școli din 41 de județe, elevii de la aceste instituții trimițând 25.000 de lucrări originale create din materiale reciclabile, având ca temă mediul înconjurător. Evaluarea lucrărilor se va face în data de 9 martie urmând ca într-o primă etapă să fie acordate 500 laptop-uri instituțiilor școlare câștigătoare, urmând ca această cifră să fie suplimentată, în funcție de numărul de calculatoare disponibile.
„Ideea de a oferi a oferi şcolilor din mediul rural echipamente disponibilizate susţine principiul ‘Zero Waste – zero deşeuri’ care a generat conceptul economiei circulare. Urmând acest principiu, am decis ca toate calculatoarele funcţionale rămase în dotarea instituţiei după achiziţionarea unor echipamente noi, prin intermediul fondurilor europene, să fie reutilizate, în beneficiul elevilor din zonele defavorizate. Ne bucurăm că iniţiativa noastră a fost întâmpinată cu entuziasm şi cu siguranţă premiile vor ajunge către cei mai implicaţi şi creativi participanţi. Speram ca iniţiativa Gărzii Naţionale de Mediu să reprezinte un exemplu de protejare a mediului şi combatere a risipei şi pentru alte instituţii publice din România”, a declarat Comisarul General al GNM, domnul Bogdan Trif.
La rândul său, reprezentantul “Let’s Do It Romania”, Andrei Coşuleanu, a declarat ”Proiectul este deja unul de succes. Numărul foarte mare de scoli dornice să participe a întrecut toate aşteptările noastre. Vom transforma acest proiect într-un program de sprijin al şcolilor la nivel naţional şi îl vom extinde, începând din luna martie. Dorim să aducem un sprijin real la susţinerea educaţiei în România şi la dezvoltarea responsabilă a elevilor. Exemplul partenerilor de la Gardă Naţională de Mediu va fi promovat în toate instituţiile din România ca model de bune practici. Speram să cooptăm cât mai mulţi parteneri în acest program.”