Dumitru BuzatuActualizare: Procurorii anticorupție au emis comunicat oficial în cazul inculpării fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, și a unui expert, Radu Judele. Anchetatorii expun modul în care s-ar fi solicitat și primit sumele de bani cu titlu de mită. Anchetatorii au indisponibilizat 20 de bunuri imobile ale acuzaților, dar și a unor sume de bani ridicate de la Buzatu în timpul percheziției domiciliare.

Comunicatul integral îl puteți citi la finalul materialului.

Știre iniațială:  Procurorii DNA au finalizat urmărirea penală și l-au trimis în judecată pe fostul președinte al Consiului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, în sarcina lui fiind reținute acuzații de luare de mită. Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Vaslui pe 14 decembrie. Buzatu este arestat preventiv, iar pentru verificarea măsurii privative de libertate a fost stabilit termen pe data de 18 decembrie.

Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant de anchetatori pe 23 septembrie în timp ce primea de la un afacerist suma de 1.250.000 de lei, cu titlu de mită. Ulterior acestui moment, au avut loc descinderi imobiliare la domiciliul acuzatului, apoi a fost dus în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Măsura privativă de libertate a fost prelungită succesiv.

Procesul va intra în procedură de cameră preliminară, apoi litigiul continuă cu administrări de probe și audieri de martori.

Ancheta a relevat faptul că banii pretinși și primiți de Buzatu reprezentau 10 procente din valoarea unui contract de achiziție publică pe care afaceristul îl încheiase cu CJ Vaslui, contract ce avea ca obiect modernizarea unor drumuri din județul Vaslui (amănunte aici și aici).

Comunicatul DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 942/VIII/3 și 944/VIII/3 din 23 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată,

-în stare de arest preventiv, a inculpatului BUZATU DUMITRU, la data faptei președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

-în stare de arest la domiciliu, a unui a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracțiunilor de:

– luare de mită,

– trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cca. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie și consultanță tehnică) administrată de inculpatul, expert, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

După întocmirea raportului de expertiză, în perioadele 27-29.06.2022 și 07.02.2023-26.04.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.

În contextul menționat mai sus, în perioada 08.05 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea președinte al Consiliului județean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la același om de afaceri sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de cca. 3.000.000 euro menționată mai sus (ce reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri).

În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În cauză, pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracțiune, s-a dispus instituirea de măsuri asiguratorii asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, construcții, terenuri) ce aparțin celor doi inculpați. De asemenea, s-a mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani, ridicate de la inculpatul Buzatu Dumitru cu ocazia efectuării percheziției domiciliare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Biroului de Operațiuni Speciale Iași.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

(G.S.)

Articolul precedent„Cadou” de la ANI pentru un primar din Neamț
Articolul următorRăsturnare de situație în dosarul vaccinărilor fictive COVID de la Gâdinți
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.