0:00

La sfârșitul anului trecut, șeful Corpului de Control al SRI, generalul Petrache Cândea, era scos discret la pensie. La fel de discret, mai mulți oameni, care au deținut funcții importante în sistem, erau trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Petrache Cândea, general de brigadă în rezervă, a fost acuzat de abuz în serviciu și instigare la fals intelectual, deoarece și-a cumpărat apartamentul de serviciu primit în București la un preț subvenționat, în condițiile în care nu îndeplinea condițiile pentru a i se repartiza vreo locuință.

Cine este Petrache Cândea?

Dincolo de faptul că a ajuns în funcția de șef al Securității Neamț pentru o scurtă perioadă de timp, Petrache Cândea se remarcă prin câteva lucruri. În primul rând, a fost, până în octombrie 1989, aghiotantul generalului Iulian Vlad. După episodul Neamț, mult mai importantă pare să fi fost numirea sa ca șef al SRI Vrancea, între anii 1992-2000, de unde a fost trecut în rezervă de președintele Emil Constantinescu, în care rezervă a stat destul de puțin, ajungând șef al Corpului de Control. Presa din Vrancea susține că între acesta și președintele Consiliului Județean Vrancea ar fi existat o legătură specială, care a contribuit la propulsarea spre funcție a lui Oprișan și apoi ascensiunea sa fulminantă în PSD.

În legătură cu activitatea lui Petrache Cândea în Neamț au rămas urme care au fost făcute publice de CNSAS, după ce a fost declarat lucrător al securității. La acea vreme, prin natura funcției și a obligațiilor de serviciu, ar fi dispus ”luarea în atenție” a unei persoane semnalată cu ”preocupări, concepții, idei francmasonice”. Evident că acest lucru a avut urmări specifice, precum urmărirea telefoanelor și a corespundenței.

Fost șef al Securității Neamț – implicat într-un scandal imobiliar, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cândea dă vina pe Radu Timofte

Serviciul Român de Informații a făcut plângere la Parchet, în 2011, pentru că a fost înșelat de generalul Petrache Cândea, care ar fi confundat locuința de serviciu cu căminul de garnizoană. El i-a pus pe subordonați să întocmească un raport fals, după care totul a mers șnur. A primit apartamentul, l-a achitat în câteva luni, după care l-a vândut. Între timp, s-a constatat că el deținea mai multe locuințe, chiar dacă nu erau trecute pe numele său. SRI s-a constituit parte civilă în proces.

Generalul a susținut că cel care l-a îndemnat să facă mai multe ilegalități și să cumpere, fără a avea dreptul, apartamentul din București ar fi fost chiar fostul director al SRI și fost senator de Neamț, Alexandru Radu Timofte, pe motiv ”că, de nu, o să-l cumpere alții”. (Z.C.H.)

Articolul precedentMaica Benedicta, despre neamul românesc: «Banul şi puterea au devenit acum ţintele fiecărei vieţi»
Articolul următorVreau director, că am voturi