0:00

Focar de gripă aviară în Piatra-Neamţ: zeci de lebede moarte. Restricţii şi interdicţii, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCentrul Local de Combatere a Bolilor Neamţ a confirmat prezența virusului influenței aviare înalt patogene H5N1 la două lebede găsite decedate săptămâna trecută pe lacul Bâtca Doamnei, în Fondul de Vânătoare 6 Doamna Oanțu din Piatra Neamț. Astăzi, 2 noiembrie numărul animalelor moarte a crescut.

Un echipaj de pompieri a fost solicitat, prin apel la 112 pentru degajarea a 19 lebede moarte din lacul Bâtca Doamnei. După ce au fost scoase din apă lebedele au fost predate reprezentantului DSVSA Neamț. Cel mai probabil se va confirma şi în cazul acestora virusul gripei aviare. Anul acesta au fost 9 astfel de cazuri confirmate.

Ieri, prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, vorbea într-un comunicat de presă, despre măsura imediată, de „modificare a zonei de restricție sanitară veterinară, cu o rază minimă de 10 km, care acum include localitățile UAT Piatra Neamț, UAT Pângărați, UAT Alexandru cel Bun, UAT Garcina, UAT Dobreni, UAT Negresti, UAT Girov și UAT Dumbrava Roșie”.

Măsurile preventive şi restrictive stabilite pentru aceste zone sunt următoarele

„* Interdicția circulației păsărilor domestice din exploatările nonprofesionale și din cele comerciale fără respectarea măsurilor de biosecuritate.

* Interdicția organizării de târguri, piețe și alte activități ce implică colectarea și dispersarea păsărilor domestice sau captive.

* Restricționarea vânării și eliberării păsărilor de vânat din captivitate, precum și a hrănirii păsărilor sălbatice.

În zona afectată, se va limita accesul la activități sportive și recreative pe malurile lacului Bâtca Doamnei și cursul râului Bistrița. Se vor desfășura, de asemenea, campanii de informare cu privire la măsurile de biosecuritate și monitorizări regulate ale efectivelor de păsări sălbatice și domestice”.

În anii 2022- 2023, au fost identificate în zona lacului Bâtca Doamnei și pe cursul râului Bistrița 43 de lebede care în urma analizelor au fost confirmate ca fiind purtătoare ale virusului influenței aviare înalt patogene H5N1, potrivit aceluiaşi comunicat.

Planul de măsuri stabilit în şedinţa centrului este următorul:

„• Circulaţia păsărilor domestice sau a altor păsări captive din exploataţiile nonprofesionale în care sunt ţinute este interzisă;

  • Circulaţia păsărilor domestice din cadrul exploataţiilor comerciale de păsări se realizează în conditiile în care în aceste exploataţii sunt respectate condiţiile de biosecuritate;
  • Se interzice organizarea de târguri, pieţe, expoziţii şi orice activităţi de colectare şi dispersare a păsărilor domestice sau a altor păsări captive;
  • Transportul sau răspândirea de excremente neprocesate în exteriorul exploaţaţiilor nonprofesionale în care sunt crescute păsări este interzisă, până la ridicarea măsurilor sanitar- veterinare, în cazul exploataţiilor comerciale de păsări această activitate realizându-se strict cu respectarea prevederilor Regulamentul CE 1069/2009;
  •  Este interzisă vânarea păsărilor sălbatice sau capturarea lor din sălbăticie, doar dacă nu a fost autorizată de autoritatea veterinară pentru scopuri specifice;
  •  Este interzisă eliberarea păsărilor de vânat din captivitate în sălbăticie;
  • Hrănirea păsărilor sălbatice este restricţionată, această activitate intrând în sarcina gestionarilor fondurilor cinegetice din zona infectată, respectiv a reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate – Neamţ, cu respectarea strictă a condiţiilor de biosecuritate” etc.

Angela Croitoru

Foto ilustrativă: arhivă

Articolul precedentFOTO. Incendiu devastator la Almaş
Articolul următorMoldova sub cod galben de vânt
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.