pietricica turism

Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a finalizat ancheta în cazul bărbatului mort în pădurea Dreptu, Poiana Teiului, în luna decembrie (detalii aici).

Concluzia e că nu evenimentul nu se înregistrează ca accident de muncă mortal, pentru că n-a fost accident de muncă. Bărbatul, de 57 de ani, din Borca, nu era angajat și nu lucrase la firma care făcea exploatări în pădurea Dreptu. ITM Neamț a cercetat, totuși, pentru că totul s-a întâmplat într-un parchet unde se executau lucrări de exploatare forestieră și, pentru că nu a semnalizat corespunzător zona de exploatare, a amendat firma cu 5.000 lei.

Concluzia la care s-a ajuns în urma cercetărilor a fost avizată de Inspecția Muncii București. Încadrarea este de eveniment mortal, bărbatul de 57 de ani și cealaltă persoană, cu care era în pădure în ziua de 10 decembrie 2018, nu lucrau și n-au lucrat niciodată în acel parchet. S-au făcut cercetări pentru că evenimentul s-a produs într-o zonă de lucru, dar în care exploatarea era întreruptă. Firma care executa exploatări forestiere pe raza ocolului silvic privat Hangu a fost amendată cu 5.000 de lei pentru semnalizarea necorespunzătoare a parchetului. Lipseau panourile de atenționare la intrarea în parchet. Concluzia finală va fi înaintată poliției, care are dosar penal deschis în această cauză”, a declarat Vasile Trușescu, inspectorul adjunct al ITM Neamț.

Din probele inspecției de muncă, reiese că bărbatul a murit strivit de copac, în primul rând pentru că n-a tăiat cum trebuie și, în al doilea rând, pentru că a rămas sub copacul retezat dar necăzut. Dacă se îndepărta la timp, nu mai era înregistrat ca eveniment mortal în exploatare forestieră.

Oricum, incidentul a scos la iveală că necazurile se țin lanț de administratorul firmei care avea autorizație de exploatare la Hangu, Dragomir Petrescu. Este același care deține pensiunea Vânătorul din stațiunea Durău, a cărei faimă a crescut considerabil vara trecută, după ce balustrada terasei a cedat și 18 persoane au fost rănite (detalii aici).

În urmă cu câțiva ani, aceeași pensiune a ars, însă evenimentul a fost doar păgubos, nu mortal, fiindcă n-a fost nimeni rănit (detalii aici). Dragomir Petrescu nu și-a făcut public punctul de vedere privitor la evenimentul mortal din pădurea pe care o exploata, a evitat orice apel telefonic. (C.I.)

1 COMENTARIU

  1. In consecinta ,daca mori muncind “la negru” nu e vinovat decat mortul. Adica oamenii lucrau in parcela si a venit si el pe acolo , in varful muntelui , sa taie un copac….asa de fun . Ce misto. Se aplica la toate firmele sau numai la aia de au pensiuni perin Durau?

Comments are closed.