0:00

FC Ceahlăul, între dorință și putință, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul a intrat în 2014 cu un obiectiv minor, dar perfect realizabil: clasarea între locurile 8-10. Este o echipă care are “vedetele” Golubovic, sau Marc pe picior de plecare, dar are și restanţe salariale faţă de angajaţi şi jucători, iar activitatea din club este încă atent supravegheată de DNA. La finele acestei luni, Ceahlăul trebuie să obțină licența de club profesionist pentru sezonul următor, dar nu poate să-și propună o clasare pe un loc care să-i permită participarea într-o cupă europeană.

Manualul de licențiere pentru sezonul 2014-2015, prevede clar, la capitolul IV: ”Începând cu sezonul 2014-2015, solicitanții de licență pentru participare la campionatul național Liga I, nu trebuie să demonstreze lipsa datoriilor financiare restante către asigurările sociale/autoritățile fiscale. Această excepție nu se aplică solicitanților de licență pentru participarea la competițiile de club UEFA”.

Datoriile financiare reprezintă sumele cuvenite angajaţilor sau asigurărilor sociale şi autorităţilor fiscale, rezultate din obligaţiile contractuale sau legale faţă de angajaţi, indiferent de modalitatea prin care sunt contractate (de exemplu: contract de muncă, contract de prestări servicii, contract de drepturi de imagine, etc), ori, în acest moment, FC Ceahlăul SA, este în procedură de reeșalonare a datoriilor către stat.

Ce rol au controalele organelor statului ?

Controalele DNA din fotbalul românesc au darul de a clarifica, în ultimă instanță, dacă contractele de asociere dintre autoritățile locale și cluburile de fotbal sunt corecte. Expertul financiar al FRF, Cristian Iliescu, face precizări importante în ”Ghidul pentru completarea manualului de licențiere, pentru sezonul 2014-2015”: “Solicitantul de licenţă trebuie să întocmească şi să înainteze informaţii financiare previzionate pentru a demonstra licenţiatorului că îşi poate derula activitatea conform principiului continuităţii până la sfârşitul sezonului competiţional pentru care pentru care se acordă licenţa. Informaţiile financiare previzionate trebuie să acopere perioada de 18 luni care începe după data obligatorie de închidere a situaţiilor financiare anuale, respectiv 1 ianuarie 2014 – 30 iunie 2015. Informaţiile financiare previzionate trebuie să cuprindă:

–         contul previzionat de profit şi pierderi, conţinând valori comparative aferente anului financiar precedent;

–         tabloul fluxurilor de trezorerie previzionat, conţinând valori comparative aferente anului financiar precedent;

–         note, inclusiv o descriere succintă a fiecăreia dintre ipotezele semnificative și a principalelor riscuri care pot afecta rezultatele financiare previzionate.

Solicitantul de licență trebui să confirme dacă au survenit sau nu evenimente sau situaţii de importanţă economică  majoră. În cazul în care au survenit evenimente sau situaţii de importanţă economică majoră, declaraţia scrisă de exactitate şi exhaustivitate a conducerii trebuie să conţină informaţii privind cauza evenimentului sau situaţiei produse şi o estimare a impactului financiar al acestora sau, dacă nu poate fi făcută o astfel de estimare, o declaraţie în acest sens. Licenţiatorul are dreptul să solicite modificarea situaţiilor financiare anuale şi a raportului de audit în concordanţă cu evenimentele sau situaţiile de importanţă economică majoră survenite”, spune Cristian Iliescu, făcând referire la clubul de fotbal Petrolul Ploiești.

În acest moment, clubul ploieștean are de returnat, conform precizărilor făcute de procurorii DNA, aproximativ un million și jumătate de euro către bugetul local și clubul poate intra în insolvență, fără un sprijin financiar consistent. Asta poate genera neacordarea licenței pentru clubul Petrolul Ploiești, spre exemplu, care este, în acest moment, pe un loc ce duce într-o cupă europeană și care riscă să nu obțină dreptul de a juca în competițiile europene inter-cluburi.

”Tactica” clubului Ceahlăul: bani dați în rate

Revenind la FC Ceahlăul, asupra contractelor de asociere se vor pronunța organele statului. Contractele jucătorilor, însă, nu sunt la zi. Gheorghe Ștefan, primarul municipiului Piatra Neamț, a declarat că politica clubului pietrean are o particularitate. Jucătorilor nu le sunt virate toate sumele la zi, pentru ca aceștia să nu pretindă un avans din partea clubului.

”Eu dau banii jucătorilor în rate, pentru că știu eu cum sunt jucătorii. Dacă la dai acuma tot, îmi cere un avans din contractul pe care îl are de primit. Așa, îi dau întâi o primă, pe urmă a doua, pe urmă salariul, până începe campionatul și pe urmă… vă spun asta este tactica mea. Toți jucătorii știu toate salariile, câți bani au de primit fiecare și dacă îi faci la unul un contract mai mare, îmi spun să joace ăla cu contractul mai mare”, a declarat Ștefan la un post central de televiziune.

Tot el a explicat și echilibrul pe care vrea să-l păstreze între jucătorii tineri și cei care sunt la ”cota” de 30 de ani. ”Încercăm să ținem un echilibru, mai și greșim, că asta-i viața. Dar, trebuie să ținem cont de un echilibru valoric, pentru că una este să ai un jucător la 30 de ani și alta e unul mai tânăr. La 30 de ani, cât mai joacă? E normal să-I dai un salariu mai mare. Se poate să fie de valori apropiate, dar cel de 20 de ani, mai are 10 ani să joace. Golubovic și Jula sunt jucătorii cu salarii mari, pentru că sunt și pe final de carieră. Ăla de 20, 22, 23, mai are 10 ani. Și la fotbaliști trebuie să fie un echilibru”, a mai precizat Pinalti.

Oficialul pietrean nu e de acord cu cluburile care păcălesc jucătorii, le promit contracte mari și apoi, după câteva luni, îi pun pe lista de transferuri. Gheorghe Ștefan a vorbit, în acest context, de obiectivul Ceahlăului, reiterând ideea clasării între locurile 8-10: ”La lotul pe care-l avem, trebuie să fim realiști”. Gheorghe Ștefan nu a făcut, însă, referire și la datoriile care, practic, împiedică clubul pietrean să-și propună clasarea pe un loc, care să-i permită accederea într-o cupă europeană. Despre Cupa României, a cărei câștigătoare va juca în Europa League, nici nu încape discuție, pietrenii fiind deja eliminați din faza 16-imilor, de Rapid.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentOPC Neamţ: Nu toate produsele eco sunt ceea ce par a fi
Articolul următorȘcolile își selectează „clientela”